Свързани новини

20.03.2013 14:17

Финансовата дисциплина на ГЕРБ е мит, смята Орешарски

Видян 1586 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Цифрите са достатъчно красноречиви – през 2009 година България имаше 8 млрд. лева резерви и 10 млрд. лева правителствен дълг. Сега резервите са в размер на 4 млрд. лева, а дългът е 14 млрд. лева. Тази сметка направи бившият финансов министър в кабинета „Станишев“ Пламен Орешарски пред БНТ.


Според него тези цифри доказват, че отишлото си правителство не се е държало много дисциплинирано фискално. Или над приходите са били изхарчени над 2 млрд. лева средно за четирите години.


„Няма грешка, че са изхарчени, ако имаше целеви програми и сега имахме по-ниска безработица и по-голям растеж. Това не е така – изхарчени са безцелно, да се финансират текущи разходи“, допълни още Орешарски.


Бившият финансов министър разкри и част от предизборната програма на БСП. За него не трябва да бъде променян плоския данък, защото той е едно от малкото преимущества за правенето на бизнес у нас. „Изцяло на бизнеса трябва да се разчита да се правят работни места“, допълни още той и посочи, че трябва да се подобрят условията за правене на бизнес у нас.


Именно чрез подобряването на бизнес климата и насърчаването на инвестиционната активност ще може да се реши проблемът с безработицата, коментира още Пламен Орешарски.


Според него има резерви по отношение на събирането на данъчните приходи и посочи за пример акциза на цигарите. По изчисленията на Орешарски там се губят около 40% от приходите.


Орешарски не очаква кой знае какви разкрития за наследството на ГЕРБ, тъй като по думите му служебното правителство е доста близко до управляващата досега партия, „нещо като втори ешалон на ГЕРБ“.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

козирог