Фермери и животновъди отново излязоха на протест

Свързани новини

23.11.2023 12:22

Фермери и животновъди отново на бунт в София

Видян 725 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Фермерски протест в центъра на София. Представители на пет браншови организации са на протестно шествие от Министерството на земеделието до сградата на Министерския съвет.

Причината за недоволството на част от животновъдите и оранжерийните производители е заради липсата, по думите им, на достатъчно финансиране. Спорът между тях и земеделския министър Кирил Вътев е от дни, а вчера ескалира по време на заседанието на земеделската комисия в парламента.

Подпомагането на земеделците след войната в Украйна откри фронта за война между производителите и Министерството на земеделието. Причината, според недоволните е, че сумата от 280 000 евро е равна и за малките, и за големите фермери. Така малките производители получават 3 години поред пари, а по-големите стопанства са получили парите наведнъж още миналата година.

„Те изпадат в неконкурентна позиция. Не се делим на малки и големи. Големите са локомотива, малките без големите не могат”, заяви Димитър Зоров от Национален съюз на говедовъдите.

Затова настояват таванът от 280 000 евро да отпадне, а помощта да се изплаща на глава или хектар. „Това са национални средства и е възможно всичко. Това, което говорят, че ще нарушат регламента… Полша не е ли в ЕС? Там премиерът излезе и каза - ще го нарушим”, заяви Зоров.

Да има за всички пропорционално е и желанието на зеленчукопроизводителите. Те също са подпомагани след войната, но парите за тях се определят на хектар.

„Ако вие имате 80 дка, сте взели помощ миналата година. Ако аз имам 30 дка, ще взема миналата, тази и следващата. Тоест за мен войната е свършила, за вас не е”, коментира Карамфила Гюрова от оранжерийния сектор.

Срещата между фермерите и министър Кирил Вътев се оказа невъзможна. След скандал в парламентарната комисия по земеделие снощи той заяви, че днес няма да е в София.

„Вие, че сте тигър, сте тигър, до вас има хиена. Обаче ние какво да направим? Ние сме гладни кучета!"

„Ще извикам охраната, ако продължаваме в този тон! Какви са тези обиди? Конкретен въпрос задайте или приключваме”, заяви председателят на комисията Десислава Танева.

„Ако НС ми нареди да нарушим европейския регламент, ще го изпълним. А такива хора, които имат такъв речник, не могат да ми наредят да наруша европейски регламент. Утре тези хора, с този манталитет, ще дойдат да протестират за какво? Да нарушим европейския регламент? Аз утре няма да бъда в София, обявявам го пред всички!”, заяви министърът на земеделието Кирил Вътев.

„Аз искам само да кажа, че не бих подкрепила каквото и да е решение на НС, което нарушава европейски регламент и законодателство. В крайна сметка, всичко е въпрос на преговори, но когато има финален законодателен или какъвто и да е акт, ние трябва да се движим по него. Тези грозни сцени, това грозно поведение, не могат да бъдат оправдани с абсолютно нищо”, каза още Танева.

В студиото на „Здравей България” заместник-министърът Деян Стратев обясни, че само 92 производители в страната са достигнали тавана.

„Този таван не може да бъде отстранен. Затова Европейската комисия е решила да увеличи сумата от 250 000 на 280 000 евро.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

водолей