Свързани новини

07.10.2019 16:23

Фалира и най-големият бг туроператор, представител на отишлия си Томас Кук, пак сме изненадани

Видян 1666 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След като не бе разбрало за предвиждания по цял свят още от април фалит на световния туроператор Томас Кук и дори единствен не го бе включило в защитата от евентуални финансови проблеми на фирмата, Министерството на туризма реагира закъснително и на фалита на най-големия български туроператор. Още по-жалкото е, че НЕ СА ВЗЕТИ МЕРКИ, ВЪПРЕКИ ЧЕ ЗА ВСИЧКИ В БРАНША Е ЯСНО: ФИРМАТА Е БЪЛГАРСКИЯТ ПРЕДСТАВИТЕЛ НА СЪЩИЯ ТОЗИ ТОМАС КУК.


Часове, след като даже в медиите излязоха съобщенията, че Астрал Холидейс е стартирала процедура по несъстоятелност след 24 години на пазара, реагира и ресорното ведомство. Министърът на туризма Николина Ангелкова свика среща с ръководството на Астрал Холидейз и застрахователното дружество Уника АД.


„Астрал Холидейз Интернешънъл АД има валидна застраховка със застрахователната компания Уника АД. Лимитът на полицата е 700 хил. лв. и е за срок до 14.11.2019 година“, съобщиха от министерството. При размаха на дейността на Астрал тези пари са капка в морето, коментират хората от бранша. За тях НЕ Е НИКАКВА ИЗНЕНАДА случилото се.


„В момента се работи по изясняване на точния брой туристи, които имат договори за туристическа услуга с Астрал Холидейз. Дружеството уверява, че пътуванията на основната част от туристите, закупили почивки, които в момента се намират зад граница са платени. Компанията информира още, че клиенти, закупили само услугата самолетен билет с редовни или нискотарифни авиолинии, също ще осъществят своите пътувания. В официалната позиция на дружеството се казва, че потребителите на Астрал Холидейз Интернешънъл АД, които са внесли депозити или са платили изцяло сумите по своите бъдещи организирани пътувания, но АСТРАЛ не е заплатил към партньор или доставчик, ще бъдат обезщетени както следва по закон“, информират още от ведомството на Ангелкова.


Проблемът обаче не е толкова в решаването на индивидуални казуси, колкото в липсата на цялостен подход да бъде реално познаван и подпомаган секторът, при това превантивно, а не „следварително“, гласят коментарите на анализаторите.


Особено пък в конкретния случай с Астрал, който е бил твърде лесен за прогнозиране още с първите информации за проблеми на Томас Кук преди цели 6 месеца.


А каква е картината в момента: „Министерство на туризма е в непрекъсната връзка с представители на туроператора и следи ситуацията, за да бъдат защитени интересите на туристите според правилата на българското законодателство“.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.