Йошка Фишер в интервю за Augsburger Allgemeine

Свързани новини

19.01.2024 18:00

Евтиният газ няма да се върне: Бивш немски министър

Видян 704 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

През последните две години Германия беше сериозно засегната икономически, включително и от загубата на евтина енергия, признава бившият немски външен министър Йошка Фишер в интервю за Augsburger Allgemeine, публикувано в петък.  

По-дълбокият от очакваното спад на индустриалното производство в Германия засегна повечето отрасли през последните две години поради недостига на суровини и енергия, чиито цени рязко се повишиха.   

"Намираме се в ситуация, в която имаме огромен проблем в икономически, технологичен и в областта на политиката на сигурност. Евтиният руски газ изчезна и няма да се върне. Големият китайски експортен пазар се превърна от възможност в заплаха", обясни Фишер в интервюто.  

Най-голямата икономика в ЕС се възползва от евтината руска енергия в продължение на повече от две десетилетия. Тя разчиташе на санкционираната страна за 40% от вноса си на газ преди 2022 г., което я прави сред най-засегнатите от намаляването на доставките.  Като се има предвид предишната ѝ зависимост от руския газ и значението на евтината енергия за нейната тежка индустриална икономика, Германия се откроява сред страните от ЕС, които са изправени пред особено остри трудности.


По-рано тази седмица вицеканцлерът и министър на икономиката Роберт Хабек предупреди, че германската икономика е изгубила конкурентното си предимство, след като се е отказала от доставките на руски газ.   

Неотдавнашни статистически данни показаха, че Германия плаща твърде много за настоящите доставки на природен газ поради все още високите цени, въпреки че страната е намалила повече от два пъти вноса на газ по тръбопроводи.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

телец