Подходът на Комисията "оставя за съжаление впечатлението за институция на ЕС, която не е готова да се ангажира с въпроси от значителен обществен интерес", заяви О'Райли в изявление, с което закрива разследването по въпроса, наречен от критиците "Изтриване-гейт".

Свързани новини

14.07.2022 17:38

Европейският омбудсман издаде препоръки за запазване на съобщения след така наречения „Delete-gate“

Видян 1819 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В четвъртък Институционалният надзорен орган на ЕС отново порица Европейската комисия за това, че отказва да предостави или дори сериозно да потърси текстовите съобщения, за които се твърди, че председателят Урсула фон дер Лайен  е обменила с ръководител на фармацевтична компания.


С потвърждаването на по-ранна констатация за лошо администриране Европейският омбудсман Емили О'Райли даде последен залп в продължаващия спор за това дали текстовите съобщения се считат за вид документ, който трябва да се съхранява в публичния регистър, или пък WhatsApp по същество е вратичка в правилата на ЕС за прозрачност.


Подходът на Комисията "оставя за съжаление впечатлението за институция на ЕС, която не е готова да се ангажира с въпроси от значителен обществен интерес", заяви О'Райли в изявление, с което закрива разследването по въпроса, наречен от критиците "Изтриване-гейт".

 
Това е още по-неотложно в светлината на разкритията за лобистките тактики на Uber по-рано тази седмица - каза О'Райли. Тя призова Комисията да предложи по-сериозен подход към запазването на текстовите съобщения, като нарече въпроса "сигнал за тревога"


Спорът е породен от статия в New York Times от миналата година, в която се споменава за директен обмен на текстови съобщения между Фон дер Лайен и главния изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла относно ваксините срещу коронавирус. След като Комисията отхвърли искането на журналиста Александър Фанта за достъп, О'Райли направи първоначална констатация за лошо управление и призова Комисията да положи по-сериозни усилия за намиране на текстовете по-рано тази година.

 
Миналия месец Комисията отговори, че такива "краткотрайни, ефимерни документи не се съхраняват" В същото време Комисията призна, че тези текстове могат да попаднат в обхвата на определението за документи, които трябва да се съхраняват.


О'Райли публикува препоръки за запазване на текстове, включително технологични решения за по-лесното им съхраняване.

 
 
 
 
 
 
 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 15.07.2022 09:24

    Западни ценностти какво да се каже. Лицемерие и двойни стандарти. За съжеление и на нас ни ги натресоха.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци