Европейската комисия не смята за необходимо да намира съобщенията, които нейната председателка Урсула фон дер Лайен си е разменяла с шефа на Пфайзер на пика на коронавирусната пандемия и войната на ваксините

Свързани новини

29.06.2022 15:36

SMS-ите на Урсула с шефа на Пфайзер остават тайна: ЕК

Видян 2190 пъти | Коментари 4
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Европейската комисия не смята за необходимо да намира съобщенията, които нейната председателка Урсула фон дер Лайен си е разменяла с шефа на Пфайзер на пика на коронавирусната пандемия и войната на ваксините.


Темата е още по-важна с неочаквания ръст на инфектираните в съседна Гърция – до 20 000 на ден, и в други страни от Съюза като Португалия, Испания и т.н. И с огласения вече официално от американската агенция по лекарствата FDA очаквана нова голяма есенна вълна на вируса. У нас 2 последователни дни в началото на седмицата бройките заразени стигнаха 595.



В сряда европейският омбудсман – защитник на правата на гражданите в ЕС, публикува на сайта си отговорите на правителството на Евросъюза. През януари Емили О’Райли остро обвини администрацията на ЕК за недопустимата размяна на съобщения. По нейно мнение, когато става въппрос за неща, свързани с политиките на ЕС и вземаните важни решения, те трябва да бъдат третирани като официални документи и да бъдат достъпни за обществена информация.



Сагата, известна като Deletegate или ИзтрийГейт, започна, след като през април 2021 г. New York Times пусна репортаж за разменените между Урсула фон дер Лайен и Алберт Бурла, изпълнителен директор на Пфайзер съобщения, които имат връзка със сделките за закупуване на ваксини от ЕС.



По-късно, когато бе поискано съдържанието им да бъде оповестено по реда на достъпа до обществена информация, Комисията отказа да даде съобщенията.



Според първоначалния доклад на евроомбудсмана, цитиран от Гардиън, ЕК е обяснила, че „се опитва да намери текстовите съобщения”. Отговорът на защитничката на човешките права в ЕС беше да настоява за по-детайлна и по-сериозна проверка.



В последвалия ответен доклад ЕК обяснява, че „не може да намери съобщенията, тъй като толкова краткоживеещи, ефемерни документи не се пазят и не са в притежание на институцията”.



“Комисията може да потвърди, че търсене на текстови съобщения е извършено от кабинета на председателя, кореспондиращи с искането за достъп до документация, но до момента не са намерени резултати”, пише в писмото, подписано от вицепрезидента по ценностите в ЕК Вера Йоурова.  



В същото време обаче Комисията повтаря, че „не видяхме нужда да запазваме съобщения, които не съдържат жизненоважна информация”. Как така хем не знаят за какво става въпрос, хем знаят каква информация се е съдържала в съобщенията: „поради краткия живот и ефемерната природа, текстовите съобщения по принцип не съдържат важна информация, свързана с политиките, дейностите и решенията на Комисията”.

Също като нас, и евроомбудсманът описва отговора на ЕК като „проблематичен по няколко точки”, но засега се въздържа от пълен коментар и се очаква формалното заключение на защитника на правата ни до няколко седмици.
Катлийн Ван Бремпт, белгийската социалдемократка, която председателства Комисията на Европарламента по Ковид19, описа отговора на ЕК като „неприемлив”. Тя е цитирана от Гардиън: „Пълна липса на прозрачност в услуга на индустрията, не на европейските граждани”.



Наталия Каменова


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 004 Anonimen 30.06.2022 11:31

    Не само у нас на върха са безскрупулни и алчни изроди, това е и на най-високо ниво в ЕС, като тая Лайен, която за корупция беше отстранена като министър на Германия и за това я настаниха на още по-високо и отговорно място. Май евроатлантическите и европейски ценности не са това, което ни представят. Както казват, рибата мирише от към главата

  • 003 Anonimen 29.06.2022 16:42

    Рано или късно всеки си получава заслужено според това какви ги е вършил.Така и тези които искат и правят зло на човечеството,ще си го получат точно и така както най-ще ги боли.Тогава ще реват като чакали в гората ,но ще бъде късно,много късно.

  • 002 Anonimen 29.06.2022 16:36

    Сега започват да се разболявят така наречените-ваксинирани,особенно с 3 дози.Никакъв имунитет нямат,затова разрешиха и 4-та доза,защото много добре знаят,че те нямат необходимата защита изобщо срещу Корона-вируси,особено за К-19/модифицораният вариант/.Да не говорим за страничните заболявания които ще получат на по-късен етап/стерилност,безплодие,тромбози и много други тежки с дълготрайни последици заболявания/.Затова ,се крият тези СМС-си и кореспондеция.Защото трябва да отиват директно на Международен съд.

  • 001 Anonimen 29.06.2022 16:05

    джендър-далавераджийка се оказа и набута милиони от ваксини на мъжа й......

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

риби

Използвайте методичността си

Не позволявайте на ежедневните неразбории да помрачат