Целта на иска е отчасти да се попречи на Полша да получи достъп до средства, докато не изпълни съдебните решения

Свързани новини

29.08.2022 09:52

Европейски съдии съдят Съвета за плана за възстановяване на Полша

Видян 1039 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В подадения в неделя иск се твърди, че Съветът не е спазил решенията на Върховния съд при одобряването на плана на Варшава, съобщава европейското издание на Политико.


Четири организации, представляващи европейски съдии, подадоха в неделя съдебен иск срещу Съвета на ЕС заради решението му да одобри плана за възстановяване на Полша въпреки продължаващите опасения за върховенството на закона.

Групите на съдиите твърдят, че Съветът е одобрил плана за възстановяване и устойчивост на Варшава по начин, който не зачита решенията на Съда на ЕС и вреди както на полските съдии, така и на европейската съдебна система.

През юни Съветът одобри план, който може да позволи на Полша да получи достъп до милиарди средства за възстановяване от коронавирус, ако изпълни редица "важни задачи", включително реформиране на спорния дисциплинарен режим за съдиите. И макар че Варшава все още не е получила средства по плана, самият план вече е подложен на оспорване.


 Четирите организации, които завеждат дела срещу Съвета - Европейската асоциация на съдиите, Асоциацията на европейските административни съдии, "Съдии за съдии" и MEDEL - асоциация, представляваща европейските съдии и прокурори - заявиха, че целите на плана са проблематични.

"Тези етапи не отговарят на изискванията за осигуряване на ефективна защита на независимостта на съдиите и съдебната власт и не зачитат решенията на Съда на ЕС по този въпрос", пишат групите в изявление.

Съдът на Европейския съюз, отбелязват организациите, "постанови, че полските съдии, засегнати от незаконни дисциплинарни процедури, трябва да бъдат възстановени на работа веднага, без забавяне или процедура, докато третият етап би въвел процедура с продължителност повече от една година и несигурен резултат".


 Целта на иска е отчасти да попречи на Полша да получи достъп до средства, докато не изпълни съдебните решения.

"Причината за искането за отмяна на решението на Съвета на ЕС е да се посочи ясно принципът, че решенията на Съда на ЕС по въпроса за независимостта на съдебната власт следва да се изпълняват незабавно и изцяло", заявиха съдиите. "Решението на Съвета нарушава този принцип, тъй като не е налице пълно, т. е. безусловно, изпълнение на решенията на СЕС", допълват те.

Инициативата "Добри лобисти", ръководена от академичните среди, която подкрепи съдебния иск, заяви в свое изявление, че Европейската комисия и Съветът на ЕС са нарушили задълженията си по отношение на полския план. Според групата Комисията и Съветът са длъжни "да не третират решенията на Съда като разменна монета и променлива величина за политическо удобство".


Снимка: Julien Warnand/EPA-EFE 


 


 


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

скорпион

През този ден фокусът ви може да се измести към общуването

През този ден фокусът ви може да се измести към