03.08.2022 12:08

София тайно продава овехтели оръжия за Украйна през Румъния и Полша

Видян 1895 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вместо да предоставя официално и прозрачно военна помощ, България продава задкулисно оръжия за Украйна през Полша и Румъния, научи „Биволъ“ в съвместно разследване с полските колеги от Fundacja Reporterow. Информацията се потвърждава и от официални документи от МВнР на България и от Министерството на икономиката на Румъния. През май 2022 г. страната ни тайно се е опитала да изнесе към Румъния негодни боеприпаси: 122 мм снаряди за реактивна система за залпов огън БМ-21 “Град”, 122 мм изстрели за оръдия Д-30/”Гвоздика” и 152 мм изстрели за гаубица Д-20/”Акация”и 130 мм артилерийски изстрели. Почти всички, произведени в Беларуска ССР, на обща стойност около $200 млн. Сделката се осъществява на няколко транша от около $60 – $70 млн., научи „Биволъ“ от свои източници в оръжейния бизнес. Валидирането е от редица официални документи, с които се сдобихме. Ракетите, произведени през 80-те години на миналия век, са били закупени от българската фирма „Алгънс“ ЕООД от Република Беларус. В началото на май „Алгънс“ изнася снарядите в чужбина – за Национална отбранителна компания CN RomArm S.A. с принципал Министерството на икономиката на Румъния. Уговорката е била боеприпасите да бъдат веднага реекспортирани за Украйна. Румънците обаче остават крайно недоволни от състоянието на снарядите, много от които били доста очукани и дори ръждясали. За да не накърнят добрия си престиж Romarm изпращат ракетите поради незадоволителното им състояние обратно. „Алгънс“ със съдействие на Министерството на икономиката и индустрията се опитва да ги преведе в ред чрез т.нар. „преатестация“ в подопечното си „Вазовски машиностроителни заводи“ ЕАД – Сопот. Оттам обаче отказват да изпълнят министерските указания и да го направят приоритетно, поради наличието на рекорден брой поръчки от чужбина. Явно залогът за осъществяване в срок на тази “двойна” врътка е бил голям, защото министър Корнелия Нинова освобождава екстрено и без мотивирани основания съвета на директорите (виж тук). Казусът е на път да се превърне в пореден дипломатически скандал, тъй като Букурещ е трябвало да преекспортира снарядите на Киев, докато Минск е недоволен от подозренията за фалшифициране на тяхно разрешение за реекспорт на специализираната стока.


„Биволъ“ поиска официални позиции за казуса от министъра на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, както и от външния министър Теодора Генчовска. Нинова изобщо не отговори, а Генчовска отрече МВнР да разполага с информация по случая. От екипа на външния министър обаче информираха „Биволъ“ по ЗДОИ, че от март 2022 г. само за 2 месеца са извършени 50 полета до военното летищe Жешов в Полша, като МВнР потвърди, че става дума за износ на оръжия и боеприпаси. Летището се намира едва на 70 км от границата с Украйна.


За сравнение за същия период на миналата година от България е нямало осъществен нито един полет до това летище, което е главният пункт за снабдяване на Украйна с оръжия. Сделката между “Алгънс” и RomArm е обект на разследване на Държавна агенция “Национална сигурност” (ДАНС), като разпитите на свидетелите, според източници на “Биволъ”, продължават.


“Качеството” на продаваните снаряди (Снимка: “Биволъ”)


“Ние сме категорични – България не изнася оръжия за Украйна”. Това твърдение за пореден път хвърли вицепремиерът Корнелия Нинова в сутрешния блок на bTV на 12 юли 2022 г.


“Ние доставяме на други държави – в техните документи те дават сертификат за краен потребител – Чехия, Унгария, Полша, САЩ”.


Според нея за нас ключовият документ е сертифакта за краен потребител: “Когато станат собственици – те решават (дали да препродават или да подаряват на трети страни – бел. ред.)”. “Биволъ” обаче събра достатъчно официални доказателства, че големи пратки български оръжия отиват за Украйна, в т.ч. през официалните институции в София, Букурещ и Варшава.


Йезуитската политика на Корнелия Нинова и на правителството на Кирил Петков по отношение на отказа от официален износ на оръжия за Украйна, захранва единствено корупционни и задкулисни канали и схеми на оръжейната търговия в тайни договорки с частни фирми, които се промотират с ексклузивни права в държавните предприятия от ВПК.


Ръководствата на държавните предприятия биват безапелационно сменяни, ако откажат да съдействат на частните договорки, които са в противоречие на държавния интерес. Информациите за многомилионни рушвети към висшестоящи държавни служители, която сме получили от вътрешни източници, трябва да бъде проверена от ДАНС и КПКОНПИ. Биволъ е готов да предостави тази информация на съответните институции, при условие да запази в тайна своите източници.


Припомняме, че коалиционното правителство на Кирил Петков е единственото в НАТО и ЕС наред с това на проруския унгарски диктатор Виктор Орбан, което не предоставя официално оръжия на Украйна. На 4 май 2022 г. Народното събрание с гласовете на управляващите и опозицията гласуваха да се предоставя на Киев единствено “военнотехническа помощ”, което създаде предпоставка единствено за неограничено поле за корупция във военнопромишления комплекс.


Иначе за износа на българско оръжие за Украйна през Полша и Чехия първи обяви официално бившият директор на “Кинтекс” – Александър Михайлов още на 27 април. По думите му Варшава и Прага просто имат собствено производство, защото техните армии вече са минали към натовските стандарти и обемите, които се изнасят натам, не са нужни и няма как да бъдат поети за собствени нужди.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Иванов 05.08.2022 17:53

    Комисионата по сделката остави при Корнелия Нинова и Кирил Петков! Може би делят нещо и с олигархът Иво Прокопиев, който седеше зад правителството на просто Киро!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

рак

Денят предвещава редица предизвикателства

Денят предвещава редица предизвикателства, които ще