газовата компания Боташ

Свързани новини

20.10.2023 14:30

Европейската комисия за Булгаргаз: Ще предприемем действия, ако има нарушения

Видян 1188 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейската комисия е изпратила въпроси към "Булгаргаз" във връзка с газовата сделка с турската компания "Боташ". Това заявиха за БНТ от Министерството на енергетиката.

Отговорът е след запитване на БНТ с каква информация разполагат във връзка с появили се публикации в медиите, че ЕК е започнала разследване на сделката, сключена от служебното правителство през януари.

В средата на юни стана ясно, че Министерството на енергетиката е започнало пълна проверка на целия процес, при който е сключен договора между "Булгаргаз" и "Боташ" за покупко-продажба на природен газ. На 23 юни министър Румен Радев беше изслушан в Народното събрание, където обясни, че страната ни не е ощетена и може да опита да измени споразумението за регазификация и доставка на втечнен газ.


Говорител на Европейската комисия каза днес, че ако се установят нарушения, Брюксел няма да се поколебае да предприеме съответните действия.


"Това, което можем да потвърдим, е, че сме изпратили писмо с искане за повече информация. Европейската комисия следи отблизо случая и сме във връзка със съответните власти и съответните заинтересовани страни. Нашата роля е да осигурим съотвествие с европейските стандарти за регулация на вътрешния енергиен пазар. В случай на индикации за несъотвествие, включително възможно нарушаване на европейските антитръстови правила, ЕК няма да се поколебае да предприеме съответните действия”, каза Леа Зубер от Европейската комисия.


Комисията съобщи още, че обсъжда с българските власти и въвеждането на новата такса върху преноса на руски газ, която предизвика недоволство в някои държави като Сърбия и Унгария.


"Ние правим оценка и обсъждаме с българските власти тази наскоро въведена мярка. Мога да добавя, че политиката на ЕС за санкциите срещу Русия е създадена и приета от целия ЕС в самото началото на руската агресия срещу Украйна. Европа трябва да остане обединена в подкрепата си за Украйна", каза Олоф Гил от ЕК.


Унгарското правителство отново разкритикува днес "внезапното увеличение на таксите за транзит на газ от страна на България" и го определи като враждебен ход, който противоречи на законите на ЕС, които защитават енергийната сигурност на Унгария. Според Будапеща София нарушава принципа на енергийна солидарност, залегнал в договорите на ЕС.


Евродепутати от управляващата в Унгария партия на Виктор Орбан ФИДЕС са изпратили писмо до Европейската комисия, в което подчертават, че с действията си България подкопава и правото на държавите да определят своя енергиен микс. В писмото си те подчертават, че ще защитят суверенитета на Унгария срещу враждебните действия на България със или без помощта на Европейската комисия.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 20.10.2023 22:50

    На глобалистите не им пука въобще за природата, в противен случай никога не биха пръскали навсякъде въздуха денонощно с химикали. Те искат единствено да ни контролират и редуцират чрез банкрут на държавите, глад и пълна зависимост на гражданите от задаващото се световно правителство. Точно затова така ударно се унищожават основни ресурси като храната и енергетиката. По същата причина крият от нас и чрез силови средства подтискат развитието на истинските технологии за екологично чиста и безплатна енергия, използвани през хилядолетията от предишните цивилизации.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци