Ако законодателството бъде прието и не се стигне до нов референдум, правилата могат да влязат в сила още през следващото лято.

Свързани новини

18.12.2022 07:23

Европейска държава с по-малко от 200 вълка облекчи правилата за лов

Видян 19163 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Швейцарският парламент изглади различията по предложените законодателни изменения, които ще позволят по-свободен лов на вълци. Това се случва, след като някои законодатели предположиха, че животните представляват заплаха за хората и добитъка.

Измененията на закона за лова в страната бяха одобрени със 104-84 гласа.

Според действащите закони вълкът може да бъде ловуван само след като нанесе определени щети и многократно нападне селскостопански животни. Кантоните също така трябва да докажат размера на щетите и да обосноват мерките за контрол пред федералното правителство.


Поддръжниците на измененията твърдят, че малката, но нарастваща популация на вълци представлява все по-голяма опасност за добитъка, а мерките за възпиране, като огради и овчарски кучета, не са ефективни. Някои десни законодатели твърдят, че вълците - както и овчарските кучета - представляват опасност и за хората.

Новите правила обаче ще позволят превантивен лов на вълци, но само когато се счита, че те представляват "заплаха" за пасищните животни. На ловните стопани ще бъде разрешено да отстрелват вълци, които се приближават към населените места по "заплашителен" начин, както и такива, които успешно избягват мерките за пасивна защита на стадата.


Отстрелването на вълци в съответствие с тези изисквания ще бъде разрешено от 1 септември до 31 януари и трябва да се контролира от федералното правителство след консултации с кантоните.

Вълчите глутници са възстановени в Швейцария в средата на 90-те години на миналия век, след като са били изчезнали в страната за повече от век, в резултат на брутална кампания за избиване в Централна Европа.

Понастоящем около 180 вълка, които образуват около 20 глутници, обикалят Швейцария и живеят предимно в Алпите.


Според швейцарската група за защита на дивата природа Kora Foundation тази година се очакват над 1000 нападения на вълци над селскостопански животни, което надхвърля рекорда от 2020 г. , когато са регистрирани 922 такива инцидента. Броят на нападенията нараства бързо през последните няколко години, тъй като през 2012 г. са регистрирани едва 112 такива.

През 2020 г. беше направен предишен опит за преразглеждане на закона за лова и разрешаване на превантивното убиване на вълци. Тогава обаче инициативата беше подложена на общонационален референдум и в крайна сметка беше отхвърлена с малко. Новите изменения вече са готови за окончателно гласуване в парламента. Ако законодателството бъде прието и не се стигне до нов референдум, правилата могат да влязат в сила още през следващото лято.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

лъв