Организациите твърдят, че някои едри хищници "вече не се нуждаят от строга защита" в ЕС

Свързани новини

22.03.2022 11:13

Има твърде много вълци и мечки: Европейски фермери

Видян 1249 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Законодателството на ЕС в областта на природата е твърде успешно в защитата на едрите хищници като вълците и мечките, което нанася щети на търговските дейности и на други видове, твърдят европейски фермери, собственици на земя и ловци, съобщава Политико.




"Поради продължаващите успешни мерки за опазване на околната среда някои популации на едри хищници предизвикват все повече конфликти", заявиха групите в съвместно изявление, като изразиха съжаление, че законодателството на ЕС им пречи да прилагат мерки за управление на видовете и да спомогнат за "намаляване на сериозните конфликти с добитъка, хората и богатите на биологично разнообразие ландшафти".




Организациите твърдят, че някои едри хищници "вече не се нуждаят от строга защита" в ЕС, тъй като "вече не се считат за застрашени или уязвими" Те искат Комисията да адаптира Директивата за местообитанията, приета през 1992 г. , така че да отразява развитието на популациите на видовете и техния природозащитен статус.


 


 


Това разгневява природозащитниците, които смятат, че това е опит да се отслаби това, което според тях е дългогодишен и ефективен законодателен акт на ЕС.




"В основата си това е просто всяване на страх и омраза", казва Ариел Брунер, ръководител на отдела за политика на ЕС в неправителствената организация BirdLife Europe, и нарича усилията "абсурдни" и "срамни".




Според него някои големи хищници са били "изтребени" в много страни от ЕС, поради което завръщането им е "огромен успех в опазването на околната среда" Той също така отбелязва, че животните са от решаващо значение за екосистемите: вълците, например, помагат за регулирането на популациите на тревопасни животни, които "в противен случай стават твърде много и увреждат естествената растителност. . . и посевите".


 


 


 


Според него вместо да се променят законите на ЕС за възстановяване на природата, проблемът може да се реши чрез комбинация от превантивни мерки, включително електрически огради, и компенсации за земеделските стопани.


Пека Песонен, генерален секретар на асоциацията на фермерите Copa-Cogeca, заяви в изявление, изпратено по електронната поща на POLITICO, че "бързото увеличаване" на големите хищници "поставя критична тежест върху безопасността, производителността и стреса на много стада и фермери".
 
 
По оценки на асоциацията в ЕС има от 14 500 до 18 200 вълка - в сравнение с 12 300 през 2013 г.
 

 


 


"Не искаме да отслабваме опазването на природата в ЕС, искаме европейските граждани да бъдат защитени, а животът на нашите животни и поминъкът на нашите фермери да бъдат уважавани", каза той.




Това се случва в момент, когато Брюксел се стреми да увеличи целите си за опазване на природата. Като част от стратегията си за биологичното разнообразие тя планира до 2030 г. 30 % от сушата и морето на блока да бъдат защитени, включително 10 % да бъдат под строга защита.




Комисията също така възнамерява да направи възстановяването на природата правно задължително в страните от ЕС. Според проектопрограмата на колегията на комисарите от 20 март, видяна от POLITICO, регламентът, който първоначално се очакваше да бъде представен в сряда, е отложен за "преди лятото".


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

рак

Обърнете особено внимание на взимоотношенията си днес

Обърнете особено внимание на взимоотношенията си