Чешката република и Латвия също подкрепят забраната за издаване на визи и също са предприели мерки за ограничаване на пътуванията на руснаци в ЕС.

Свързани новини

18.08.2022 12:12

Европа не може да реши дали иска да накаже обикновените руснаци за войната на Путин: Анализ

Видян 1043 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Тази седмица Финландия, която има обща граница с Русия обяви, че ще намали наполовина ограничението за броя на заявленията за визи, подавани от руски граждани.

Понастоящем 1000 руснаци могат да кандидатстват за финландска виза всеки ден, но от 1 септември броят им ще намалее до 500. Юси Танер, генерален директор на консулските служби в Министерството на външните работи на Финландия, заяви пред CNN, че максимум 20 % от тези места ще бъдат разпределени за туристически визи, което означава, че на ден ще бъдат предоставяни не повече от 100 туристически визи.


Този ход идва, след като Естония, друга държава от Европейския съюз, която граничи с Русия, забрани влизането в страната дори на руснаци, които вече са имали визи. По данни на Ройтерс това са 50 000 души.

Чешката република и Латвия също подкрепят забраната за издаване на визи и също са предприели мерки за ограничаване на пътуванията на руснаци в ЕС.


Предложението беше направено за първи път от украинския президент Владимир Зеленский, който иска да спре руснаците да влизат в блока, където след това могат да пътуват свободно в продължение на 90 дни в общата зона за пътуване на ЕС - Шенгенското пространство.

Не всички са съгласни. Германският канцлер Олаф Шолц заявява, че макар да е важно да се санкционират хората от близкото обкръжение на руския президент Владимир Путин, европейците трябва "да разберат също, че има много хора, които бягат от Русия, защото не са съгласни с руския режим".


 Високопоставен германски дипломат заяви пред CNN, че аргументите на Шолц не се основават на факти, "тъй като всеки може да кандидатства за хуманитарна виза" Дипломатът смята, че Шолц се опитва най-вече да "балансира собствената си партия, която е разделена на тези, които искат диалог с Русия, и тези, които искат да изглеждат твърди".



 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

везни