Министър-председателят на Швеция Магдалена Андершон говори по време на пресконференция заедно с германския канцлер Олаф Шолц в Стокхолм на 16 август. (Kay Nietfeld/Picture Alliance/Getty Images)

Свързани новини

16.08.2022 18:00

Швеция ще "спази" споразумението за НАТО с Турция и ще извърши екстрадиции: Премиерът

Видян 3903 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Швеция ще изпълни условията на тристранното споразумение, подписано от Швеция, Финландия и Турция във връзка с кандидатурите на скандинавските страни за членство в НАТО, заяви шведският министър-председател Магдалена Андершон във вторник, предаде CNN.


""Договорихме се за меморандум за разбирателство между Швеция, Финландия и Турция и, разбира се, от гледна точка на шведското правителство ще живеем в съответствие с меморандума за разбирателство, за който се договорихме", заяви Андершон на съвместна пресконференция в Стокхолм с германския канцлер Олаф Шолц. "

Нахлуването на Русия в Украйна накара Швеция и Финландия да се откажат от статута си на необвързани страни и да подадат молба за присъединяване към НАТО в условията на най-тежката криза в сигурността в Европа от десетилетия насам.


Швеция и Финландия се присъединиха към Европейския съюз през 1995 г. и постепенно съгласуваха отбранителните си политики със Запада.

Двойката все още избягваше да се присъедини към НАТО, но това се промени, когато Русия нахлу в Украйна, а убеждаването на Турция да им позволи да се присъединят включваше преговори за екстрадиции.

"Случаите на екстрадиция, които се разглеждат в Швеция, разбира се, ще бъдат разглеждани в съответствие с шведското и международното право", каза Андершон. "Това също е нещо, за което се договорихме в този меморандум за разбирателство


Делата за екстрадиция са една от основните точки на спорове между Швеция и Турция. Преди това турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплаши да наложи вето на молбите на Швеция и Финландия за членство в НАТО, обвинявайки двете страни, че укриват членове на сепаратистката Кюрдска работническа партия, известна още като ПКК.

Ердоган заяви, че Швеция е обещала да екстрадира 73 души в Турция заради меморандума, който предвижда, че Швеция и Финландия ще разглеждат исканията на Турция за екстрадиция на заподозрени в тероризъм в съответствие с Европейската конвенция за екстрадиция.

В речта си заедно с Андершон Шолц заяви, че държавите, които все още не са ратифицирали съответните кандидатури на Швеция и Финландия, ще го направят скоро, "включително Турция".


 


  (Kay Nietfeld/Picture Alliance/Getty Images)



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

стрелец