Свързани новини

06.09.2010 14:27

ЕТА обяви край на въоръжената борба

Видян 1479 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Баската сепаратистка организация ЕТА обяви "прекратяване на въоръжената борба за свобода и независимостта на страната на баските" в съобщение, излъчено по телевизия  Би Би Си. Испанското правителство обаче се въздържа от коментар. Според правителствени източници, цитирани от ИТАР-ТАСС, премиерът Хосе Луис Сапатеро оценява заявлението "крайно скептично" и го счита за "двусмислено и целящо да обърка испанската общественост".


На кадрите, излъчени от Би Би Си, се виждат трима маскирани бойци. В записа се посочва, че организацията е взела това решение преди няколко месеца, "за да бъде даден ход на демократичен процес". Не се уточнява обаче дали примирието е постоянно или временно.


Правителствени източници, на които се позовава испанският всекидневник Паис, твърдят, че изявлението е "очевидно недостатъчно".


От своя страна Родолфо Арес, министър на вътрешните работи в страната на баските, също изрази подобно мнение: "Времето на примирията отмина. Това, което обществото очаква от ЕТА, е да обяви окончателно слагане на край на тероризма и оставяне на оръжието".


ЕТА, създадена на 31 юли 1959 г., се бори за независимост на Страната на баските, разположена в Северна Испания и Югозападна Франция. Тя е смятана за терористична организация от Евросъюза и САЩ, тъй като от 1960г. насам жертва на нейни акции станаха 829 души.


Групировката не е извършвала терористични нападения от 9 август 2009 г.


Предстои съдържанието на сегашното съобщение да бъде оценено от експерти, посочват още цитираните правителствени източници.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

стрелец