Свързани новини

22.05.2009 10:06

Испански съд позволи на баска партия да участва на изборите

Видян 1495 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Испанският Конституционен съд реши да вдигне забраната за участие в евроизборите за крайнолява партия, за която се смята, че е свързана с баските сепаратисти, предаде АФП.


Отмененото решение на по-долния съд се основаваше на презумпцията, че партията Интернационалистка инициатива, е контролирана от Батасуна, забраненото политическо крило на въоръжената сепаратистка групировка ЕТА. Съдът реши да допусне участието на партията в европейските избори на 7 юни с аргумента, че няма достатъчно доказателства, "за да се оправдае жертването на фундаменталното право на участие в политически процес". Решението беше обявено точно преди началото на кампанията за избори за европейски парламент, започнала в полунощ. ЕТА се счита за терористична организация от САЩ и ЕС, след като уби 825 души в Испания в 41-годишната си борба за независима баска държава. Политическото й крило Батасуна беше забранено, защото отказа да осъди насилствената тактика на ЕТА. По-голямата част от ръководството на Батасуна е в затвора, припомня БГНЕС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

стрелец