Естония обяви, че е първата европейска държава, която е разработила правна схема, позволяваща й да насочи замразени руски активи към Украйна, съобщи новинарският уебсайт Postimees.

Свързани новини

01.07.2023 17:00

Естония изготви план за прехвърляне на замразени руски пари

Видян 14701 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Естония обяви, че е първата европейска държава, която е разработила правна схема, позволяваща й да насочи замразени руски активи към Украйна, съобщи новинарският уебсайт Postimees.

Според плана, изготвен от естонското външно министерство, руските активи, запорирани в Естония, трябва да започнат да работят за възстановяването на Украйна "предварително".

Изданието съобщава, че ако Русия се съгласи да плати за щетите, причинени в Украйна, в бъдеще Москва може да получи компенсация за конфискуваното в Естония имущество.

"Решението е почти готово, то беше обсъдено в кабинета на министрите, но все още трябва да се уточнят някои детайли. Можем да покажем и на други държави как подобно решение може да работи юридически", цитира информационната агенция думите на естонския премиер Кая Калас.

Тя добави, че планът трябва да получи одобрението на правителството "през следващите седмици", като по този начин ще се въведе начин конфискуваните руски пари да бъдат предадени на Киев.

От началото на войната в Украйна Естония е замразила руски активи на стойност 34,5 млн. евро (37,7 млн. долара), включително над 8,7 млн. евро (9,5 млн. долара), блокирани от митниците и данъчните служби, по данни на Бюрото за борба с прането на пари в страната.


В продължение на няколко месеца законодатели от целия ЕС обсъждат законността на конфискуването на руски активи и изпращането им в Украйна, като мнозина изтъкват, че правната система на ЕС позволява само замразяване, но не и експроприация на такива активи.

Високопоставени германски правителствени служители неотдавна изразиха съмнения, че планът на ЕС може да получи достатъчна подкрепа поради правните рискове.

Редица държави, включително Швейцария, изразиха опасения, че конфискацията на руските пари може да създаде прецедент за изземване на западни активи, държани в чужбина, а също така може да застраши доверието на инвеститорите в европейската банкова система.

Москва неведнъж е осъждала конфискуването на нейни активи от страна на ЕС като кражба. По време на изказването си на Международния икономически форум в Санкт Петербург по-рано този месец руският президент Владимир Путин определи мярката като "средновековна".


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

близнаци