Свързани новини

27.10.2021 16:02

ЕС се мае: да купува ли газа като ваксините – общо, чакаме решение до декември

Видян 2040 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейският съюз обмисля дали да не купува природен газ, както поръча ваксини срещу коронавирус – общо за своите 500 млн. жители, така че да получи възможно най-добри условия, включително цени. Разумната стъпка беше обявена от енергокомисаря Кадри Симсон след не особено плодотворния специален съвет на ресорните министри на 27-те.
Решението дали ще се постъпи така, което ще доведе до поне двойно по-ниски цени на синьото гориво, вместо сегашните борсови, обаче ще се вземе окончателно в последния възможен момент - чак в средата на декември, когато трябва да бъде сключен договор с Газпром за новата 2022 г.
Комисарят по икономика Джентилони обаче даде да се разбере, че за Еврокомисията цените не били най-важното, понеже ставало дума за геополитика. Всъщност, разумните котировки са супер важни за индустрията, в противен случай очакваният ръст, който да ни върне на нивото преди коронавируса просто няма да се получи, а голяма част от предприятията са заплашени и от спиране още през зимата – след по-малко от 2 месеца.
От заседанието се разбра още, че запасите на ЕС от природен газ са по-малко от очакваните 76% и са около 70 на сто.
Именно поради тези липси започна спекулативното подскачане на котировките през последния месец и половина и утрояването на цените.
В същото време ЕС, който направи всичко възможно да забави проекта Северен поток 2 с повече от година, не бърза да пусне готовото повече от месец съоръжение и ще бави до последно сертифицирането му, се разбра още от сбора на енергийните министри от 27-те. Това е странно, защото засищането на пазара с нови 55 млрд.кубически метра газ през двете тръби на газопровода през Балтийско море би регулирало пазара и би свалило светкавично цените.


Кристиян Георгиев


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 TAСС e упълномощена да заяви 28.10.2021 10:43

    Брюкселските ЗЕЛКИ, В ЛИЦЕТО на Тимерманс, Туск, фон Лайнен, Станишев, които убиха ЕС, трябва да дадат пример, всички сгради, в които се помещават различните структури на ЕС да преминат на зелена енергия. Но само зелена, нито ват от въглеводороди. Тогава, ако духа вятър или грее слънце, ще стоят на светло и топло. Ако ли не, да се запасят със свещи и ушанки !!! ЕС отдавна се е превърнал в пудел на Сатанинските Античовешки Щати, начело с тази корумпирана дама, рептила Урсула фон Лайнен!!! Защото се търси конфликт с Русия !!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

козирог