Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и министър-председателят на Индия Нарендра Моди обявиха в съвместно изявление в понеделник, че Индия и ЕС са се договорили да създадат нов Съвет по търговия и технологии (ТТК) - регулаторен орган, който ще работи за насърчаване на сътрудничеството между страните

Свързани новини

25.04.2022 17:52

ЕС иска да използва технологичния потенциал на Индия

Видян 1749 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и министър-председателят на Индия Нарендра Моди обявиха в съвместно изявление в понеделник, че Индия и ЕС са се договорили да създадат нов Съвет по търговия и технологии (ТТК) - регулаторен орган, който ще работи за насърчаване на сътрудничеството между страните.




"Радвам се, че днес с министър-председателя Моди се договорихме да създадем Съвет за търговия и технологии ЕС-Индия. . . защото Индия е технологична сила, а в търговския сектор трябва да разгърнем огромен неизползван потенциал", заяви фон дер Лайен в изявлението си.


 


Очаква се съветът да се превърне в "механизъм за стратегическа координация", който ще позволи на двамата партньори "да се справят с предизвикателствата в сферата на търговията, надеждните технологии и сигурността и по този начин да задълбочат сътрудничеството между ЕС и Индия в тези области". От него се очаква също така да "осигури политическото ръководство и необходимата структура за операционализиране на политическите решения, координиране на техническата работа . . . [и] гарантиране на изпълнението и последващите действия" на проекти, считани за важни за "устойчивия напредък на индийската и европейската икономика".


 


 


"Днес връзката ни е по-важна от всякога. Имаме толкова много общи неща. И двете страни сме динамични демокрации, и двете подкрепяме безрезервно международния ред, основан на правила, и двамата имаме големи икономики и сме изправени пред предизвикателен глобален пейзаж. За Европейския съюз партньорството с Индия е едно от най-важните ни отношения през следващото десетилетие и укрепването на това партньорство е приоритет", заяви официалният представител на ЕС. Като основни области на внимание тя посочи сътрудничеството в областта на сигурността, изменението на климата и търговията.




Споразумението е първото по рода си за Индия, докато ЕС вече е въвел подобен механизъм със САЩ. Анализаторите смятат, че последното развитие е резултат от настойчивата работа на европейските служители за разширяване на сътрудничеството с Индия в светлината на кризата в Украйна.


 


 


Според експерти Брюксел може да използва новоустановените връзки, за да насърчи Ню Делхи да намали връзките си с Русия. След срещата с фон дер Лайен индийският външен министър Субрахманям Джайшанкар заяви, че двамата са "обменили мнения относно икономическите и политическите последици от конфликта в Украйна", но не даде повече подробности по въпроса.




Междувременно, според фон дер Лайен, ЕС и Индия планират да започнат преговори по споразумения за свободна търговия и инвестиции в близко бъдеще.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

козирог

Енергетиката и вдъхновението ви ще са еднакво стабилни

Енергетиката и вдъхновението ви ще са еднакво