В продължение на месеци Ердоган упражняваше правото си на вето с аргумента, че не прави достатъчно за екстрадирането на хора, свързани с кюрдски групировки, които Анкара смята за терористични организации. На свой ред някои американски сенатори заплашват да блокират сделката за F-16, ако Анкара не одобри офертата на Швеция.

Свързани новини

27.09.2023 10:37

Ердоган иска F-16 и пуска Швеция в НАТО

Видян 835 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че ратифицирането от Анкара на кандидатурата на Швеция за членство в НАТО зависи от това дали администрацията на президента на САЩ Джо Байдън ще изпълни обещанието си да одобри продажбата на изтребители F-16 на Турция.

"Турският парламент ще има последната дума за членството на Швеция в НАТО", заяви Ердоган пред журналисти по време на полет от Азербайджан в понеделник. "Ако те [Вашингтон] спазят обещанията си, нашият парламент също ще спази собственото си обещание".

През 2019 г. Вашингтон изхвърли Турция от програмата за закупуване на изтребители F-35 заради покупката от Анкара на произведени в Русия системи за противовъздушна отбрана С-400. Вместо това Анкара поиска покупка на стойност 20 млрд. долара, която ще включва нови изтребители F-16, построени от Lockheed Martin, както и около 80 комплекта за модернизация на съществуващите й бойни самолети.

През юли администрацията на Байдън обеща да продължи с продажбата на F-16, след като Анкара се съгласи да спре да възпрепятства присъединяването на Швеция към НАТО. Въпреки това група американски законодатели, сред които и скандалният бивш председател на сенатската комисия по външни отношения Боб Менендес, заплашиха, че въпреки това ще блокират сделката за самолетите.

Един от най-важните ни проблеми, свързани с F-16, бяха действията на американския сенатор Боб Менендес срещу нашата страна", заяви Ердоган и добави, че "напускането на Менендес ни дава предимство, но въпросът с F-16 не зависи само от Менендес".

Миналата седмица Менендес беше обвинен по федерално дело за предполагаеми корупционни отношения и получаване на подкупи в полза на чужда държава. Въпреки че беше принуден да се откаже от ролята си на председател на комисията, служителят твърди, че е невинен и отказва да напусне Конгреса на САЩ.

Швеция и северната ѝ съседка Финландия подадоха заявление за присъединяване към НАТО през май 2022 г., след началото на конфликта в Украйна. Въпреки това, докато Хелзинки стана член на ръководения от САЩ военен блок през април, кандидатурата на Стокхолм остава в неизвестност поради нежеланието на Унгария и Турция.

В продължение на месеци Ердоган упражняваше правото си на вето с аргумента, че не прави достатъчно за екстрадирането на хора, свързани с кюрдски групировки, които Анкара смята за терористични организации. На свой ред някои американски сенатори заплашват да блокират сделката за F-16, ако Анкара не одобри офертата на Швеция.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

скорпион