Дерогации за икономиите ще бъдат възможни за страни членки, които не са свързани с интерконектори с други държави от Общността, или могат да докажат, че капацитетът им за износ или вътрешната им инфраструктура за втечнен газ се използват за пренасочване на синьо гориво към други държави с пълен капацитет

Свързани новини

26.07.2022 14:32

Енергийните министри на ЕС постигнаха съгласие за икономия на природен газ

Видян 609 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Енергийните министри на страните-членки на ЕС постигнаха политическо съгласие за намаляване на потреблението на газ преди отоплителния сезон, съобщиха самите те в Туитър: "Това не беше мисията невъзможна! Министрите постигнаха политическо споразумение за намаляване на търсенето на газ преди предстоящата зима“, съобщи в "Туитър" Чешката република, която е ротационен председател на ЕС, предаде БНР.

Постигнато е политическо споразумение да се намали потреблението на газ с 15 на сто от август до края на март догодина. Предвиждат се дерогации за страните с ограничени интерконекторни връзки с други държави-членки.

Регламентът, който бе приет от Съвета, предвижда възможност за задействане на "тревога от ЕС" за сигурността на доставките, като в този случай искането за намаляване на доставките ще бъде задължително. За да се случи това, е необходимо поне 5 страни членки да поискат Европейската комисия да задейства мярката.

Дерогации за икономиите ще бъдат възможни за страни членки, които не са свързани с интерконектори с други държави от Общността, или могат да докажат, че капацитетът им за износ или вътрешната им инфраструктура за втечнен газ се използват за пренасочване на синьо гориво към други държави с пълен капацитет.

Изключението ще се прилага също, ако страните са надвишили целите на капацитета за запълване, в случай, когато са силно зависими от газа за захранване на критичните им индустрии или неговото потребление се е повишило с поне 8 на сто през миналата година в сравнение със средното през последните 5.

Страните членки се съгласиха, че намаленото потребление не трябва да засяга домакинствата, здравеопазването и отбраната.

Държавите сега ще трябва да променят националните си планове, така че намалението на потреблението да бъде заложено в тях и редовно да докладват за работата в тази насока на Комисията. Регламентът е извънредна мярка и е предвидена за ограничено време. Тя ще се прилага в продължение на една година. Комисията може да реши да я удължи до май догодина, след като направи анализ на ситуацията. Тя трябва да бъде приета на писмена процедура през следващите дни.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Днешният ден ви носи енергия за нови начинания

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Днешният ден ви носи енергия за нови начинания.