Контанго е пазарна структура, при която фючърсната цена на дадена стока е по-висока от спот цената, което насърчава търговците да държат стоката в хранилище за по-изгодна препродажба в бъдеще.

Свързани новини

08.10.2023 17:03

Енергийната система на ЕС е "нестабилна": Gazprom

Видян 19211 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Енергийната система на ЕС е нестабилна и може да се сблъска с недостиг на природен газ, заявиха висши мениджъри на руския енергиен гигант Газпром.

Газпром, който някога беше основният доставчик на газ за ЕС, намали драстично износа си за блока миналата година след западните санкции и саботажа на газопровода "Северен поток".

Газопроводът "Северен поток 1", който минава под Балтийско море и пренасяше природен газ от Русия за ЕС, заедно с новопостроения "Северен поток 2", бяха разрушени от подводни експлозии през септември миналата година, което ги направи неизползваеми.

"Фактът, че системният дефицит не е изчезнал, се проявява не само в по-високото ценово равнище през 2023 г. в сравнение с годините преди Ковида, но и в запазването на стабилно контанго на пазара на природен газ", заявиха висшите мениджъри на Газпром Сергей Комлев и Александър Шапин във вътрешнофирмено списание.

Контанго е пазарна структура, при която фючърсната цена на дадена стока е по-висока от спот цената, което насърчава търговците да държат стоката в хранилище за по-изгодна препродажба в бъдеще.

"Това ценово поведение означава, че според участниците на пазара системата за енергийна сигурност в Европа, изградена за извънредни ситуации, е нестабилна и е изправена пред нови предизвикателства", заявиха мениджърите на Газпром.


Миналата година ЕС намали зависимостта си от руската енергия, като я замени с внос на втечнен природен газ от страни, включително САЩ, който се превърна в основен източник на газ за блока, съставляващ до 35% от общия внос.

Ръководителите на Газпром заявиха, че скъсването на връзките с Русия е довело до по-слаба енергийна сигурност в ЕС поради рязкото увеличаване на дела на "по-малко надеждния" втечнен природен газ в сравнение с тръбопроводния газ, който се доставя основно по дългосрочни договори.

Някои западни икономисти и политици също изтъкнаха недостатъците от преминаването към по-скъп и по-малко екологичен втечнен природен газ, като нарекоха саботажа на "Северен поток" акт на "икономическа война", насочена срещу целия ЕС.

Преди началото на конфликта в Украйна Русия доставяше на ЕС около 155 млрд. куб. м природен газ, предимно по тръбопроводи. През 2022 г. доставките на руски газ по тръбопроводи за ЕС намаляха до 60 млрд. куб. м, като блокът очаква потоците да се свият още повече до 20 млрд. куб. м.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.