Флагманът на немската авиокомпания Lufthansa предупреди, че ако премине към екологични горива, като например електрокеросин, ще трябва да консумира половината от цялото производство на електроенергия в страната

Свързани новини

30.09.2023 07:09

"Зелената" Lufthansa ще използва половината от електроенергията в Германия: Bloomberg

Видян 7125 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Флагманът на немската авиокомпания Lufthansa предупреди, че ако премине към екологични горива, като например електрокеросин, ще трябва да консумира половината от цялото производство на електроенергия в страната, съобщи Bloomberg.

Главният изпълнителен директор на Lufthansa Карстен Шпор заяви, че синтетичните горива, произведени с помощта на възобновяема енергия, представляват най-добрият подход за декарбонизиране на авиацията. Малко вероятно е обаче в Германия да има достатъчно зелена електроенергия за производството им, предупреди изпълнителният директор.

"Ще ни е необходима около половината от електроенергията в Германия, за да произведем достатъчно количество от тези горива", е цитиран Шпор да казва на конференция за авиацията в Хамбург. "Не мисля, че г-н Хабек ще ми даде това", добави той, визирайки министъра на икономиката и енергетиката Роберт Хабек.

Според доклада синтетичните горива като зеления керосин, който се получава от вода, се разглеждат от ръководителите на авиационната индустрия като единствения технически жизнеспособен начин за декарбонизиране на въздушния транспорт. Индустрията работи за създаването на пазар за въглеродно неутрална версия на керосина, който захранва повечето съвременни самолети. Процесът обаче изисква огромни количества електроенергия, произведена от възобновяеми източници, за да се осигури въглеродна неутралност.


 Опитите за декарбонизация на въздушния транспорт се случват в момент, когато Германия трябва да разчита на внос на електроенергия, тъй като вече не може да задоволява нуждите си с електроенергия, произведена в страната. Най-голямата икономика в ЕС трябваше да увеличи вноса на електроенергия тази година, след като правителството реши да затвори последните останали атомни електроцентрали в страната в полза на възобновяемите енергийни източници.

Германия изпитва затруднения и поради намаляването на руските енергийни доставки, които бяха почти изцяло спрени, след като ЕС наложи санкции на Москва миналата година в отговор на конфликта в Украйна. Преди 2022 г. Германия е разчитала на Русия за около 40% от природния си газ.

Ръководителите на германската промишленост алармираха за очертаващия се недостиг на електроенергия, който може да застраши конкурентоспособността на Германия като индустриален център.
 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.09.2023 19:29

    Аман от тъпотии! Крайно време е този лайнян педалски съюз да се разпада.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

риби

Това е подходящ момент да се съсредоточите върху изграждането на силни

Това е подходящ момент да се съсредоточите върху