Египет и Русия водят преговори за създаване на логистичен център в зоната на Суецкия канал за съхранение на доставки на пшеница от Москва, съобщи Министерството на доставките и вътрешната търговия на северноафриканската държава.

Свързани новини

25.02.2024 16:52

Египет иска да бъде домакин на руски център за пшеница

Видян 18555 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Египет и Русия водят преговори за създаване на логистичен център в зоната на Суецкия канал за съхранение на доставки на пшеница от Москва, съобщи Министерството на доставките и вътрешната търговия на северноафриканската държава.

Кайро, който смята Москва за свой основен доставчик на зърно, по-рано заяви, че създаването на център по търговския маршрут през Суец ще улесни износа на руска пшеница за съседните на Египет страни. Суецкият канал е изкуствен воден път в Египет, който свързва Средиземно море с Червено море, скъсявайки световните търговски пътища.

През август миналата година египетският Генерален орган за снабдяване със стоки (GASC) обяви готовността си да реекспортира руска пшеница за трети страни, включително такива от арабския регион, както и от Северна и Източна Африка, ако бъде изграден предложеният логистичен разпределителен център по Суецкия канал.


В понеделник египетското министерство на търговията съобщи, че са проведени редица срещи между двете страни, като руските представители са се съгласили да проучат проекта.

Египет, който официално се присъедини към икономическия блок БРИКС+ през януари, е един от водещите вносители на пшеница в света и най-големият купувач на зърно от Русия. През първите три месеца на стопанската година 2023-2024 (юли-септември) Кайро закупи 2,031 млн. тона от Москва. По данни на руската търговска мисия в Египет общото количество пшеница, договорено от Кайро през декември миналата година, също възлиза на 1,02 млн. тона.

В началото на миналата година египетският външен министър Самех Шукри обяви, че страната му очаква да увеличи вноса на зърно от Русия, посочвайки го като един от приоритетите на двустранните отношения.

Конфликтът в Украйна, заедно със западните санкции срещу руските морски превози и финансови транзакции, предизвика недостиг на зърно в Африка, както и рязко увеличение на разходите. Москва се ангажира да предостави безплатни храни на редица африкански държави като част от споразумението, обявено от президента Владимир Путин на втората среща на върха Русия-Африка през миналото лято.


 Миналия месец Буркина Фасо получи 25 000 тона безплатна руска пшеница, като стана последната африканска държава, която получи хуманитарни доставки в рамките на споразумението, въведено след отказа на Москва да поднови Черноморската зърнена инициатива.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

лъв