Съветникът на Джонсън Джеймс Дъдридж заяви пред Sky News, че премиерът "ще продължи да се бори" и отказва да подаде оставка въпреки нарастващия натиск. "Той има 14-милионен мандат и има какво да направи за страната", казва Дъдридж.

Свързани новини

07.07.2022 10:44

Джонсън уволни министъра на жилищното строителство и общностите Майкъл Гоув на фона на призиви за собствената му оставка

Видян 1098 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън уволни министъра на жилищното строителство и общностите Майкъл Гоув на фона на вълна от оставки на висши служители в кабинета и призиви самият премиер да се оттегли. Даунинг стрийт потвърди решението пред медиите.

Преди това Гоув беше смятан за един от основните съюзници на Джонсън. Според британски медии Джонсън е уволнил Гоув в сряда вечерта, малко след като Гоув го е призовал да се оттегли от поста министър-председател.

Би Би Си цитира правителствен източник, който нарича Гоув "змия, която не е с вас по нито един от важните аргументи, а след това с радост казва на пресата, че лидерът трябва да си тръгне".


Гоув все още не е направил публично изявление по въпроса.

Съветникът на Джонсън Джеймс Дъдридж заяви пред Sky News, че премиерът "ще продължи да се бори" и отказва да подаде оставка въпреки нарастващия натиск. "Той има 14-милионен мандат и има какво да направи за страната", казва Дъдридж.


Уволнението на Гоув идва на фона на вълна от оставки на високопоставени министри, недоволни от премиера. В сряда държавният секретар за Уелс Саймън Харт се оттегли от поста си.


"Колегите направиха всичко възможно в личен и публичен план, за да ви помогнат да обърнете кораба, но с тъга чувствам, че сме преминали точката, в която това е възможно", пише Харт в прощалното си писмо до Джонсън.


Дългият списък на министрите и секретарите, които неотдавна се отказаха от работата си, включва канцлера Риши Сунак и министъра на здравеопазването Саджид Джавид, които напуснаха правителството във вторник.


Въпреки че миналия месец Джонсън и кабинетът му оцеляха след вот на недоверие в парламента, те все по-често се забъркват в редица противоречия. През май вътрешно разследване потвърди, че правителствени служители редовно са нарушавали правилата за социално дистанциране на Ковид-19, и няколко от тях, включително самият Джонсън, бяха глобени.


В сряда Джонсън призна, че е допуснал "лоша грешка", като е назначил Крис Пинчър за заместник-главен камшик - служител, натоварен с организирането на правителствените процедури. В края на миналата седмица Пинчър подаде оставка от поста си след обвинения в сексуално посегателство.


 Getty 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

скорпион