Цените за гражданите уж остават регулирани, но за ЕРП-тата се вдигат, което реално ще ги умножи и за всеки от нас с новите промени в закона, направени от сглобката

Свързани новини

27.09.2023 11:44

Двойно за ток от Нова година: Бивш зам.-енергиен министър

Видян 1698 пъти | Коментари 3
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Цените за гражданите уж остават регулирани, но за ЕРП-тата се вдигат, което реално ще ги умножи и за всеки от нас с новите промени в закона, направени от сглобката

"Управляващите лъжат. Те не могат да гарантират запазването на цените, защото с тези промени в закона за енергетиката (б.р. приемани в момента), които касаят крайните клиенти, изчезва регулираният пазар.


С тези промени неглижират решението от предишния парламент, с което правителството беше принудено да запази регулирания пазар до 1 януари 2026 година (б.р. и този срок беше въведен от сега управляващите при предишното им управление Петков-Нинова, като го вписаха в Плана за възстановяване и устойчивост и сами ни задължиха да се откажем от ниските цени на тока за населението и в изгода на олигарси като Асен Христов, който държи разклатения Еврохолд - Електрохолд, който взе ЕРП-то на ЧЕЗ), без някой да го е искал от нас).


Да, хората уж ще останат на регулирания пазар, но ЕРП-тата минават на свободния пазар. И ето ги простите цифрички – ако гледаме днешната цена, тя е около 230 лева за Mwh, или 23 стотинки за Kwh. Регулираната цена, по която до края на годината от обществения доставчик НЕК доставя на ЕРП-тата, които пък ни го продават на нас в крайната точка е 14 стотинки за Kwh. Кой ще компенсира разликата от тези 9 стотинки за Kwh? ЕРП-тата ли? Нали разбирате, че няма как частни търговски дружества да купуват по-скъп ток, а да го продават на нас по-евтино, само защото правителството ги кара да купуват на свободния пазар. Единственият начин, по който теоретично биха могли да гарантират запазване на цената е чрез държавни субсидии на ЕРП-тата за тези 9 стотинки разлика, изчислено по днешната цена.


А ако цената стане 40 или 50 стотинки за Kwh, откъде ще дойдат тези пари?
Има няколко проблема с дори с евентуално субсидиране на ЕРП-тата. Първият е, че то не е разчетено в бюджета. Вторият проблем е, че не знам дали е мислено по въпроса дали това не е неправомерна държавна помощ по правилата на ЕС.


А ако започне наказателна процедура от Европейската комисия?
Третият проблем е, че буквално се финтира решение на парламента (б.р. юридическата му сила е на закон).
Средната месечна сметка за ток в страната е 60 лева, някои плащат 30 лева, други – 3000 лева, и средно претеглено тези 60 лева са средната месечна сметка.


Те отговарят приблизително на 300 Kwh електроенергия, която потребява едно домакинство.
Дневната цена на електроенергията сега е 21 стотинки, с ДДС, акциз и прочие, а от първи януари 2024 година средната сметка ще стане 120 лева или двойно.


ЕРП-тата излизат на свободния пазар от 1 януари 2024 година и те трябва да го купят оттам, за да ни го продадат на нас, а токът там е почти два пъти по-скъп от регулирания пазар.
И тези промени в закона за енергетиката в момента се правят много подло, защото – да, гражданите оставаме на регулирания пазар, но ЕРП-тата минават на свободния.


До 1 януари 2026 година ще има регулирани цени, които Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) не е много ясно как ще определя, защото няма да има обществен доставчик, няма да има енергиен микс и КЕВР не може да разпореди на АЕЦ или на който и да е друг да достави определено количество електроенергия на такава цена, всичко ще се решава пазарно. Индиректно българските потребители излизат на свободния пазар на 1 януари 2024 година", сподели бившият заместник-министър на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев пред Труд.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Тихомир Томов 27.09.2023 20:11

    Тази промяна е жизнено необходима за да се събудят юнаците и да грабнат криваците .................

  • 002 Anonimen 27.09.2023 18:37

    Така ще бъде, докато не изметем 240 боклука от НС, а има още 600 000 хрантутника на държавната хранилка !Иначе ще страдаме и ще ни стрижат като овце ...

  • 001 Anonimen 27.09.2023 12:32

    ще купуваме газени лампи и ще се топлим с есенната шума, няма коментари, защото народецът е в Гърция или в Турция на пазар и не е в състояние да мисли за зимата

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

близнаци