Още през юни 2013 г. румънският регулаторен орган прави проверка и налага забрана за сключване на застраховки гражданска отговорност, след катио констатира „нарушения от оперативен характер”, както тогава признава сдамият Еврохолд, като нарича решението „изненадващо”. Така всеки първи път. Но той не се оказва единствен.

Свързани новини

13.02.2023 15:11

Еврохолд има финансов проблем 10 г. наред: Центр.банка на Гърция, ДАНС, КЗК, ASF; ЕБВР нарича помощта си „финансова инжекция”, предвид „недостиг на капитал”

Видян 11910 пъти | Коментари 1
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Каза ли истината пред БНТ шефът на Еврохолд Асен Христов? От последно време ли са проблемите на дружеството му в Румъния и само един човек от местния финансов надзор ли му търси сметка?


Още през юни 2013 г. румънският регулаторен орган прави проверка и налага забрана за сключване на застраховки Гражданска отговорност, след като констатира „нарушения от оперативен характер”, както тогава признава самият Еврохолд, като нарича решението „изненадващо”. Така е всеки първи път. Но той не се оказва единствен.


През юли 2015 г. румънският финансов надзор – ASF, поиска Euroins Romania да подобри капиталовата си позиция и по-късно му наложи увеличение на капитала с 90 млн. евро. Тоест, намерил е такава „дупка” – образно казано – в компанията.
През 2016 г. Банката на Гърция за първи път забрани на Евроинс да купи гръцката Credit Agricole Life именно заради проблеми с капиталовата адекватност, по-специално в Румъния. Тоест, „минусът” явно не е бил компенсиран поне според сметките на гръцките банкери.


Следва втори отказ от централната банка на Гърция по същите причини.
В последното, трето решение на гръцката централна банка от януари 2019 г. се казва, че бизнес моделът и стратегията за развитие на Еврохолд и неговите акционери, „разчита в голяма степен на външни заеми, както и на вътрешногрупови транзакции между дружествата от тази група”. Освен това се посочва, че „са налице условия затягане на финансовия натиск за обслужване на получените заеми, особено в светлината на дългосрочните животозастрахователни задължения на потенциалния купувач”.


На 24 октомври 2019 г. е публикуван отказът на българската Комисия за защита на конкуренцията да бъде сключена сделка на Еврохолд за закупуване на ЧЕЗ. Малцина обръщат внимание, че отново са изтъкнати притеснения за ликвидността, т.е. опасения за наличието на достатъчно пари.
В решението се цитира становище на ДАНС:


„ДАНС посочва, че разполага с налична информация по отношение на Еврохолд България АД, постъпила с междинен доклад от Комисия за финансов надзор с вх.№РД-2294/26.06.2019г., във връзка с продължаваща проверка. Докладът е изготвен в съответствие с упражнявани от КФН надзорни функции, свързани с борсово търгуваното дружеството Еврохолд България АД и дружествата в холдинговата структура, извършващи дейност по застраховане и предоставяне на услуги по инвестиционно посредничество.


Налична е също така информация относно проблеми с дейността на дъщерни дружества на Еврохолд България в Гърция и Румъния. Казусът в Гърция касае трикратен отказ на Гръцката централна банка да разреши на застрахователна компания от холдинга да закупи гръцката Credit Agricole, действаща в областта на животозастраховането.


По отношение на случая в Румъния се посочва, че през 2018г. дъщерното дружество на Еврохолд - Евроинс Румъния, заедно с още осем компании са глобени със сума над 50 млн. евро за установено от Румънския антимонополен орган



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Илия Пенев 23.02.2023 14:09

    Опитват се май да им вземат бизнеса. Помощ от държавата?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

стрелец