„Безплатните” учебници, които пробута като идея предишният кабинет на ППДБ и БСП, действали като коалиция и тази неделя из страната, наложени от тогавашния вицепремиер Нинова и тогавашния просветен министър, сега премиер Денков, всъщност струват на данъкоплатците ДВОЙНО ПО-СКЪПО.

Свързани новини

06.11.2023 16:09

Двойно плащаме за „безплатните” учебници на Нинова и Денков, 19’ предупреди отдавна – Просвета ни даде на Етичната комисия, а тя ни изкара черни, че пишем истината

Видян 3201 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Безплатните” учебници, които пробута като идея предишният кабинет на ППДБ и БСП, действали като коалиция и тази неделя из страната, наложени от тогавашния вицепремиер Нинова и тогавашния просветен министър, сега премиер Денков, всъщност струват на данъкоплатците ДВОЙНО ПО-СКЪПО.


Както и писа тогава 19 минути цялата работа беше направена, за да постигнат по-високи печалби издателите, както и печатарите, воглаве с червения депутат Петър Кънев, за чиито иманярски подвизи напоследък скоро ще пишем с дела и документи.


Цитираме колегите от в. СЕГА:


„Безплатните учебници за гимназистите ще струват два пъти по-скъпо, отколкото тези за учениците от 1 до 7 клас. Ако за учебен комплект по общообразователен предмет за ученик например в седми клас държавата отпуска по 162 лв., то за комплект на ученик в осми клас тя ще дава по 300 лв. Това става ясно от предложени от МОН промени в постановлението за осигуряване за безвъзмездно ползване на учебници и учебници комплекти.


Безплатни учебници вече се предоставят и за гимназистите от 8 до 12 клас. По тази причина МОН предлага промени и в съответното постановление за безплатните учебници. И не само това. Освен за учебните предмети от общообразователната подготовка (но не и за професионалната - бел. ред.), към тях се добавят и учебници по още три предмета, които досега не влизаха в обхвата на безплатните - тези по майчин език, по религия и по хореография за всички ученици от 1 до 12 клас.


За въпросните "безплатни" учебници ще са нужни общо 79 131 905 лв. (бяхме прогнозирали около 100 млн.), които са разчетени в бюджета за 2024 г. Сметките на министерството показват, че най-много средства ще отидат за учебници на учениците от осми и девети клас - по около 20 млн. лв., следват тези в десети клас - 19 млн. лв., а в единадесети и дванадесети - съответно 9  млн. лв. и 8 млн. Лв”.


Заради ИСТИНАТА, която написахме и както често става бяхме обвинени в лъжа и непрофесионализъм, даже издателство Просвета ни даде на т.нар. Етична комисия, в която членуват хора, които най-често нямат общо с журналистическата професия де юре или де факто. И тя ни обруга. Защо ли?
Иначе в живота единственото безплатно нещо е безплатният всекидневник 19 минути. „Безплатните” неща от политиците са чист популизъм за наша сметка и най-често излизат твърде скъпо.


Илиян Костадинов


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

лъв