Такива едни социални придобвики получаваме – уж безплатни, но реално за много пари.

Свързани новини

30.01.2023 14:50

Нови 200 млн.лв. за монополистите и гранде корупция покрай безплатните учебници за всички, червеният депутат Кънев е играч в този бизнес

Видян 5112 пъти | Коментари 4
Гласували 3 рейтинг: 4.6667
много слаба слаба добра много добра страхотна

Нови поне 200 000 000 лв. към сегашните над 200 млн. годишно за основните играчи като отдавна частното издателство Просвета и неговия основен конкурент – немското Клетт, осигурява уж благородната и гласувана от парламента идея за безплатен хартиен учебник за всяко дете.


Тя беше лансирана от БСП, чийто депутат Петър Кънев, освен бюлетините и незаконните еко- и застрахователни стикери, печата от много години също и помагала, стана собственик и на 3000 кв.м хале от някогашната специализирана държавна печатница за учебници Образование и наука. Той, разбира се, е много по-слаб играч от споменатите по-горе.


Производството на учебници се превърна в грандиозна корупционна схема по времето на Даниел Вълчев като ресорен министър и вицепремиер при Тройната коалиция и се разви при следващите правителства, в които просветното ведомство винаги е в неговия приятелски кръг.
Понеже името на този човек вече се въртя като кандидатура за премиер, а в момента е обсъждано за кмет на София, нека да изясним какво представлява пазарът на учебници, както сам той е обяснявал преди години пред 19 минути и сме го цитирали.


Когато при 100-дневното министерстване на Йорданка Фандъкова в образованието създадохме първия електронен учебник с идеята за постепенно дигитализиране на помагалата, понеже това правеха тогава водещите страни в бранша в света – от Естония до Южна Корея, от Франция и Англия до Китай, той обясни, че тази работа не е проста, защото се изправяме срещу многомилионни интереси.


Дигиталните учебници не са просто нещо модно, те са и безплатни, както го бяхме направили ние, т.е. онези над 30% от децата, които са от бедни семейства можеха не само да ги придобият, но и да ги използват на училищните компютри, ако нямат у дома си.
Как работи системата, в която по предложение на БСП ще се налеят над двойно повече пари с новогласуваната промяна?


Издателство Просвета взе на ръководна работа дългогодишната шефка на дирекция Средно образование в МОН. Министерството, уж за да не се меси в търговията с учебници, делегира тази работа на директорите на училища. Защото всяко от тях насочва децата към дадени учебници за сметка на други. И така дирижира пазара. Директорите обаче не са независими. Те зависят от шефовете на регионалните инспекторати, наричани вече управления, по образованието. Които са подразделения на МОН.
Министерството им „помага” всички те да се ориентират.


Например, като дава, както стана преди 2 и половина години, като „непознат текст” на националния изпит за гимназиите след 7-и клас, откъс от нещо, което вече е познато на учениците, които използват помагалата на издателство Просвета. По-дебел намек кои учебници са правилни и трябва да се купуват би ли могло да има?
По някакво странно „съвпадение” по онова време министър на образованието е сегашният депутат Красимир Вълчев, чиято кума и кумица, съпруга на най-добрия му приятел по някаква „случайност” е шеф на фондацията на издателство ... Просвета. Същото, отпчетало текста и


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 004 Anonimen 04.02.2023 19:32

    Отвратна съм , от повсеместната и постоянната информация И доказателства за КРАДЕНЕ , простичко казано !!! Имам чувството че , България се намира ПОД МРЕЖА от гладни и свирепи хиени..Защо не крадяха ТОЛКОВА при Тодор Живков ?! Наивна съм , нали ?!? ДА ?

  • 003 Dumbing down education 31.01.2023 11:28

    "Това сътвори евроатлантическата и глобалистка линия чрез продажните и добре платени български еничари на високи постове." А, те щот съветските ни еничари бяха по стока. Мой съученик не можа да ввлезе в Софийския, едва се закачи историяя и география за даскали в Търновския и на следващата година вуйчо му, да не казвам имена,хоп, премести го в Масква, дипломация. Познавам поне 50 души, които не можаха да влязат в български университети и като чужденци, без приемен изпит, завършиха в Расията.

  • 002 шменти капели 31.01.2023 10:47

    Всичко у нас превърнаха в бизнес, печалби и комисионни! Наглед добра инициатива е мотивирана от огромни печалби и далавери. Образованието започна да се руши умишлено от Методиев, Вълчев и всички след тях, добре мотивирани от Сорос и Америка за България. Днес СУ е превърнат в седалище на НПО-та с девалвирали дипломи, а някога беше в топ 100 университети в света! Това сътвори евроатлантическата и глобалистка линия чрез продажните и добре платени български еничари на високи постове

  • 001 Anonimen 30.01.2023 23:26

    Вълчев, Дани, е завършил моята ез.гим., голям, мазен плужек, май тати му беше ДС. Другият Вълчев е мой студент, също плужек и ум не ми побира кво търси плужека в министерство, че и на образованието, вай-вай. Дедо Къни, със старческия приапизъм е ясен, както и плешивата мангалка Нинова - цигански гъз напълване няма! Що за безобразие! И в кой век живеем!? Постоянно излиза ново инфо и ако не го ъпгрейдваш си запретен векове назад, Бай дъ уей, това е в сила за всички - висшисти, среднисти и тези с четвърто отделение. Само комплектът за 9-и клас е с цена близо 300 лв

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

телец