Свързани новини

11.11.2021 10:49

Домусчиев взел бургаското пристанище за 400К, а то струва 1 млрд.лв.: Транспортният министър

Видян 8403 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Аз заявих, че имам няколко достоверни източника, от които съм получил информация (б.р. за участието на шефа на КРИБ в концесията на Летище София). Г-н Домусчиев реагира странно, което ме кара да мисля, че може би не съм бил прав в числото от 20% - то може и да е повече. По тази тема повече няма да коментирам. Оттам-нататък свидетели и доказателства трябва да бъдат представени в съда”, коментира пред Капитал транспортният министър Христо Алексиев. Попитан дали „той вече има или в бъдеще ще има 20 или повече процента”, министърът отговаря: „Вече има. Това е стратегически актив, свързан с националната сигурност, и когато като министър имам някаква достоверна информация, мисля, че е нормално да я споделя. Дело все още няма”.
Като експерт в бранша и бивш шеф на Бургаското пристанище министърът в детайли обяснява и за скандалното предоставяне на олигарха, щедро спонсориран от ББР не само с един голям кредит, но и с по-малки – но все многомилионни – по имена на кораби, някои от които само в проект, на порта:
„Знаете, че терминалите Бургас-изток 2 и Бургас-запад са отдадени на концесия. Съответно първото от 2011 г., а второто - 2013 г. Компанията, която е спечелила тези концесии, е БМФ - Порт Бургас. Там, мисля, че нямаме спор чия собственост е тази компания. На братя Домусчиеви.
Направих си труда да проверя по концесията на пристанищен терминал Бургас-изток 2 какво е платено на държавата за 8 години. Единствено първоначално концесионно плащане от 400 хил. лв. без ДДС. Цената на един голям апартамент в Бургас. Как е възможно срещу цената на един апартамент в Бургас да вземеш на концесия едно огромно пристанище с 9 кейови места? Със стотици квадратни километри складова площ - актив, който в момента е над 1 млрд. лв. като стойност. Под претекст че там ще се изплаща японският заем, който беше точно за изграждането на този терминал и за неговото разширение - Бургас-изток 2, държавата е казала: ти няма да плащаш концесионно възнаграждение (б.р. каквото възнаграждение с решение от последните дни на старата власт не се плаща и за Летище София).
Направих друга справка. Има ясна формула как се изчислява концесионното възнаграждение от товарооборота или от нетните приходи, което държавата трябва да получи всяка година. До момента той трябваше да е платил 52 млн. лв. без ДДС като концесионно възнаграждение за тези 8 години.
Бургас-изток 2 е платил от джоба на данъкоплатеца 24 млн. лв. по японския заем, а Запад - 2 млн. лв. Същевременно обаче държавата изплаща най-голямата част от японския заем, като през целия този период, през който Домусчиев експлоатира този актив.
До момента държавата чрез Държавно предприятие Пристанищна инфраструктура и Пристанище Бургас ЕАД е платила по заема 166 млн. лв. по главници и лихви...
Ако Бургас-изток 2 е плащал концесионното възнаграждение, а не заема - държавата е щяла да получи около 27 млн. лв. повече. Тоест тук държавата е ощетена с 27 млн. лв. И някой друг е обогатен със същата сума. Но като цяло заради заема - с около 193 млн. лв. с тази неизгодна сделка, дори след като приспаднем и частични плащания по заема от Бургас-запад.
Държавата е било нормално да направи един анализ и този договор да бъде предоговорен, както през 2019 г. е бил предоговорен. Тогава концесиите и за Бургас-изток 2, и за Бургас-запад от 35 години са удължени до максималния период с 12 години и до момента това са единствените две концесии с максимален срок от 47 години.
За Бургас-запад първоначалното концесионно възнаграждение е 400 хил. лв. без ДДС. Общата стойност на концесията към 2019 г. е изчислена на близо 490 млн. лв. Къде е нивото на пропорционалност и тук? Мисля, че хората, вместо да теглят заеми да си купят апартамент, могат да теглят заеми да си купят и те пристанище. И тука става въпрос за най-големите терминали в държавата”.
Попитан колко плаща Домусчиев като концесионно възнаграждение през тези години?, министърът отговаря: „Сумата е много малка. До момента са платени около 12 млн. лв. за тези 8 години”.


  Източник: Капитал


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

лъв