Той мотивира решението с изказване на държавния глава пред журналисти в Брюксел, че България ще гласува против санкции срещу руското ядрено гориво и думите му, че страната ни изчерпа лимита на възможности на военнотехническа помощ за Украйна.

Свързани новини

13.02.2023 09:37

Доброто иска Йотова за президент

Видян 2183 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


„В следващото НС ще работим за импийчмънт на президента Румен Радев”, обяви пред БНТ ген. Атанас Атанас от Демократична България (ДБ), която заедно с Продължаваме промяната е част от т. нар. коалиция на Доброто. Той мотивира решението с изказване на държавния глава пред журналисти в Брюксел, че България ще гласува против санкции срещу руското ядрено гориво и думите му, че страната ни изчерпа лимита на възможности на военнотехническа помощ за Украйна.


Преди дни Радев същото посочи, че служебното правителство е изпълнило задачата, поставена от НС, да се предостави въоръжение на бившата съветска република от резервите на Българската армия. „Надявам се, че правителството ще прояви разум в бъдеще това да не се допуска”, добави той. Атанасов посочи, че не може да има решение на парламента за предоставяне на помощ, а служебният кабинет на президента Радев се противопоставят на това. „Поведението на президента показва нарушение на Конституцията", каза  той.


Според същия този основен закон обаче, за да се задвижи процедурата по импийчмънт са необходими минимум 160+1 гласа в парламента, което е авансово непостижимо за „силите на доброто” самостоятелно дори при най-оптимистични изборбни резултати за тях. Съмнителни изглеждат и перспективите да получат необходимата подкрепа от другите ПГ, тъй като мотивът на ДБ видимо се разминава с официалните позиции на БСП и Възраждане по темата за санкциите и Украйна. Напомняме, че отминалото 48-о НС не успя да събере дори мнозинство 120+1 за кабинет. Дори първият импийчмънт в България срещу президента Георги Първанов през 2010 г., но и той не мина само заради 6 гласа, въпреки силното ядро на Борисов 1 в парламента.


Ако все пак Доброто съумее да събере нужните гласове, то това означава, че овакантеното от Радев място на държавния глава ще бъде заето от вицепрезидента Илияна Йотова. В такъв случай тя би заела поста до 2027 г. (когато изтича мандатът й с Радев). Ген. Атанасов е юрист и се предполага, че е насяно с предвидения в Конституцията ред. Дали Доброто съзнателно иса да повиши Йотова за такъв срок или става въпрос за предизборно говорене и ПР?



Егор Глазунов


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 13.02.2023 17:33

    ТЕЗИ 001, нямат ментален капацитет да управляват държава.

  • 001 Anonimen 13.02.2023 10:43

    Ако тези, които опоскаха и разпродадоха държавата и доведоха до крах икономиката, здравеопазването, образованието и жизнения стандарт на българина са доброто, то направо да пристъпим към "закривай"

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

козирог