В краткосрочен период ще заместим частично въглищата с природен газ

Свързани новини

18.10.2022 11:55

До няколко години ТЕЦ Бобов Дол с напълно нов облик и без въглища

Видян 795 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Инж.Спасов, от няколко години ръководите една от най-големите и важни централи за българската енергийна сигурност. Ще бъде ли ТЕЦ Бобов Дол още дълго част от българската енергетика и ще направите всичко възможно да удължите експлоатационния живот на дружеството или постепенно плановете за ликвидиране на въглищния сектор ще Ви принудят да затворите?

    Екипът на ТЕЦ Бобов Дол се ангажирал с енергийния преход много сериозно. Имаме няколко големи проекта, с чиято реализация до няколко години напълно ще преустановим използването на въглища като гориво и в тази връзка, за да отговаря на Вашия въпрос, ще кажа, че планираме да дадем нов живот на ТЕЦ Бобов Дол.

    С какви горива планирате да замените въглищата?

    В краткосрочен период ще заместим частично въглищата с природен газ. Планираме производство на изцяло зелена енергия от слънце, а на следващ етап и производство на зелен водород.

    Според европейски експерти възобновяемите източници на енергия са бъдещето и се възлагат големи надежди на по-мащабното им въвеждане. Но след като планирате по-скорошно преминаване към природен газ, не Ви ли притесняват високите цени и спрените доставки от Русия?

    Бих искал само да кажа, че съм съгласен, че бъдещето е във възобновяемите източници, но на този етап не можем да се откажем от и източниците, които осигуряват сигурно производство и предвидимост, каквито са топлофикациите на природен газ и биомаса, също и АЕЦ.

    Не мога да кажа, че не ме притесняват, но когато говорим за по-ускорено премахване на въглищата природният газ е най-удачната и удобна алтернатива. При влагане в производството на енергия природният газ отделя на половина по-малко вредни емисии в сравнение с въглищата.

    Надявам се, че пускането на газовия конектор с Гърция, строителството на терминали за регазификация на втечнен газ и други подобни нови проекти, които страни от ЕС завършват, до голяма степен ще улеснят преговорите за доставки на природен газ от трети страни, което ще доведе и до спиране на възхода на цените.

Все пак повечето европейски държави вече запълниха газовите си хранилища и противно на обичайното в началото на зимата, през следващите месеци би трябвало да има задържане или намаление на цените на природния газ поради очакваното намаление на търсенето.

    Разкажете ни за проекта за преминаване към производство на енергия от природен газ.

    Според одобрената инвестиционна програма в ТЕЦ Бобов Дол ще бъде изградена модерна инсталация с комбиниран парогазов цикъл от 180 МВ електрическа енергия и парна турбина.

    Но за да се реализира този проект, ТЕЦ Бобов Дол трябва да бъде присъединен към националната газопреносна мрежа, което ще позволи да получаваме природен газ.

    А проекта за производство на енергия от слънце?

    Строим огромен по размери фотоволтаичен парк. Той ще бъде конструиран върху бивш сгуроотвал, който е претърпял рекултивация. Към него сме присъединили и допълнителни имоти, за да разширим площта му. Фотоволтаичният парк трябва да бъде завършен до няколко месеца.

    Планираме и инсталиране на електролизери за производство на водород от енергията, генерирана от фотоволтаичния парк.

    Вече споменахте, че не може да се разчита само на възобновяеми източници на енергия. Имате ли план как да съхранявате произведената зелена енергия?

    Разбира се. Осигуряването на възможност за съхранение на произведената енергия е изключително важно.

    Предвидили сме инвестиция в батерии за съхранение на енергията, произведена от фотоволтаичния парк, но все още е твърде рано да говоря по-подробно за този проект. Нека работим стъпка по стъпка.










Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

рак