България има резерв за 3 мес. напред по закон, така че няма проблем

Свързани новини

21.11.2023 14:49

Дерогацията няма да оскъпи горивата - сега са 30% над нормалното, а тя слага 5-6% върху цените: ЦИД

Видян 1834 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България има резерв за 3 мес. напред по закон, така че няма проблем, освен изнудване от монополист, категоричен е топекспертът Руслан Стефанов

Още в деня след началото на войната – на 25 февруари 2022 г., написахме по молба на Комисията по енергетика на НС при първия кабинет на ППДБ доклад, в който направихме сценарии за всички възможности с доставките на руския петрол и той доказа, че няма нищо страшно и става за дни, както нямаше и с газа, койо спряхме за няколко дни, категоричен е топекспертът Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията пред Бг он еър.


Първо, по закон България има резерв горива за 3 месеца, така че спокойно може да мине на неруски нефт при разумен срок за дребни преустройства на рафинерията.


Второ, цените на които Лукойл в момента работи са с 30% надценка – около лев на литър гориво, а дерогацията би довела до 5-6% повече, но това са около петнадесет стотинки. Защо? Защото би трябвало рафинерията да получава тази суровина - руски петрол, на шестдесет долара, дори когато тя беше деветдесет или осемдесет на международните пазари. Това означава едни тридесет процента разлика.


Трето, тук следва логичният въпрос – защо върху тези 30% горница на Лукойл не се натрупват данъци от февруари 2022 г. до декември 2023 г., когато при служебния кабинет се вземат първите, а до юни – общо над 200 млн.лв?


Ние само напомняме, че в 12 от тези 20 месеца министър на финансите е Асен Василев, който и сега чрез НАП дава индулгенции на Лукойл, с чиито босове първо 19 минути разкри, че сълидерът на ПП има тайни срещи. И, благодарение на когото рафинерията не само не плащаше, но и получаваше от държавата мегапомощи за ток – други стотици милиони лева свръхдоход, пряко отиващи да захранват Кремъл.


И добавяме, че също пред Бг он еър ексминистърът на икономиката Никола Стоянов показа ясна графика как при управления на ППДБ цената на горивата и маржът на свърхпечалба на Лукойл рязко нарастват, а при служебните се свиват. Той изтъкна и още нещо важно – служебното правителство кара Лукойл да премести адреса си от Швейцария в България и така става възможно да пълни нашата хазна, а не както при ППДБ нечии частни джобове.


И се връщаме на битката в парламента ЗА и ПРОТИВ дерогацията, защото експертът на ЦИД Руслан Стефанов чудесно обяснява, че не става въпрос просто за евроатлантизъм и прекъсване на потока пари към Кремъл и частната армия Вагнер, финансирани директно от Лукойл:


„Ние даваме дерогация за руски нефт. Какво означава това на практика? Това означава допълнителен приход за хазната на Кремъл, а не за нашата. Защо? Защото Русия има износни мита.


Това означава, че всеки барел, който бургаската рафинерия внася от Русия, автоматично на всеки лев, който ние плащаме за този нефт от тридесет стотинки отиват директно в бюджета на Москва, без значение оттам насетне на какви цени се трупат.


Ние сме наложили като част от Европейския съюз така наречения таван на руските петролни продукти ($60, а не $90, на колкото си ги калкулира „швейцарското” дружество на Лукойл), над който таван не би трябвало да бъдат застраховани, тоест не би трябвало рафинерията да ги получава, ако спазва законодателството на Европейския съюз”.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Докато се занимавате с финансови въпроси

Докато се занимавате с финансови въпроси и грижи за