01/20

Свързани новини

06.10.2021 17:20

Депутатка от ДБ в евроизмама за 9 млн.лв.: ВАСъд (ДОКУМЕНТИ)

Видян 14882 пъти | Коментари 5
Гласували 4 рейтинг: 3.7500
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вие никога не сте чували за кампанията с безумното име: Отиди, вземи, хапни биологично (храненето е един от 3-те основни биологични процеса, извършвани от човека и няма как да бъде друго, освен биологично), за която прословутият шеф на ДФЗемеделие Порожанов е дал сладка поръчка за 9 милиона лева. Но заради него депутатка от ДБ в последния парламент и кандидатка за новия се оказа замесена в разследван от ОЛАФ, белгийската и българската прокуратура проект на представляваната и оглавявана от нея Българска асоциация Биопродукти.  Албена Симеонова Върбанова е част от зелените в коалицията и въпреки решението на Върховния административен съд, че изпълнението на проекта е „измамна дейност”, което е постановено първо  от ЕК,  продължава да се бута в политиката.

Скандалът обаче започва още с условията на поръчката. По договора, подписан от прословутия с нередностите за милиони по негово време и отстранен още от Борисов шеф на ДФЗ и земеделски министър Порожанов, са залегнали баснословни суми. Например дизайн и „произвеждане” (не производство, както е на български) на елементарен сайт е оценено на 44 140 евро, а реално струва десетки пъти по-малко. Неясно е колко каталози и листовки ще се произведат, в какъв формат, с каква цветност – задължителните за подобна поръчка професионални параметри, но сумата е завъртяна – 148 352 евро. 42 852 евро са предвидени отново за „произвеждане” и „дизайн” на клип (дизайн на клип е световна новост, в тази област се плаща за сценарий, режисура, заснемане) – на такъв бюджет дори и най-богатата фолкпевица ще завиди – това е републикански рекорд. Наш фаворит сред общо 477 157,50 евро, предвидени за подаръци, е „програмна тениска” – понеже брой не е описан, а нещото е договорирано в единствено число, за разлика от „подаръЦИ”, разбираме, че това е някакъв супер уникат – единичен и сигурно изцяло изработен от диаманти, защото струва 119 520 евро според  Порожанов и депутатката.

В същото време единственото подпомагане на земеделците у нас чрез проекта са 337 700 евро, предвидени по проекта за биопродукти – само дето и тук са пропуснали да напишат какви конкретно вид и сорт продукти, какъв брой, с какво тегло, на каква единична цена.

И точно тук ОЛАФ – еврослужбата за борба с измамите се е заяла, защото се оказва, че са избрани поддоставчици, които са участвали в схема за фиктивни доставки и има необосновано завишаване на цените. Поради което наследникът на Порожанов на поста Живко Живков със заповед от 28.04.2017 г. на база разследването на ОЛАФ е спрял договора  с депутатката от ДБ. Срещу тази заповед тя е започнала дело в съда, което е загубила и в Административния съд на София – град на 26 март 2018 и във Върховния административен съд на 17 юни 2019 г.

Явно интересите, които са нарушени, са били доста сериозни, защото тогава започва атака с компромати срещу него и той е принуден да напусне поста, което, разбира се, може да е и съвпадение. Но може и да не е случайност.

Иначе договорът с асоциацията на зелено – синя депутатка изобилства от тотални безсмислици.

20 000 евро са предвидени например за „разработка на рекламно –артистичен продукт”. Първо, няма такова нещо в професионалния език, второ: пари за творчески дейности са предвидени по всяко от перата в проекта. Подобни графи се срещат много – „разходи за гаранция за добро изпълнение” – 12 000 евро, „измерване на резултата” – 115 788,36 евро, неясно е в какво се състоят и многото вписани заплащания за дизайн на това и


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 004 Anonimen 07.10.2021 15:51

    почнаха да излизат и техните ризки :)

  • 003 ненаказани престъпници 07.10.2021 12:40

    Тиквата бая се опъваше и закриляше черната си касичка Порожанов, но на финала не устоя пред обществения натиск. Въпреки това си постави същите крадци и боклуци като Порожанов, а на него нищо не му се случи. Както казва самият Борисов всичко е "пунта мара"

  • 002 Anonimen 07.10.2021 01:13

    КОНфискациЯ!Мангизите BACK!

  • 001 Тихомир Томов 06.10.2021 20:34

    Корупцията и простотията нямат цвят !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион