Основното депутатско възнаграждение през следващото тримесечие ще бъде над 5600 лева

Свързани новини

16.02.2022 17:30

Депутатите ще вземат със 700 лева повече през следващото 3-месечие

Видян 2022 пъти | Коментари 5
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Скок на заплатите ще зарадва народните представители, стана ясно след отчет на НСИ. В следващите три месеца редовите депутати ще вземат със 700 лева повече или 14%.


 


Причината е, че възнагражденията на българските висши държавници зависят от доходите в обществения сектор, за които статистиката отчита увеличение за изминалото тримесечие, като за слугите на народа основата е същата в троен размер.



Така от 1 март само основното депутатско възнаграждение през следващото тримесечие ще е над 5616 лв., но и това далеч не е всичко, тъй като тук не се включват допълнителни проценти за участия в комисии.  Към тази основа трябва да се добавят безотчетни и необлагаеми 2/3 върху заплатите. Най-често депутатите членуват в по 2 комисии, което им носи още 30% отгоре т.е. от екстрите връзват общо по още 1 заплата.


 


Шефовете на комисии и на парламентарни групи, които са 10% от всички в НС, пък минават далеч над границата от 10 бона, тъй като техните заплати са равни на министерски - досега 7 000 лв., а от 1 март - 7 300 лв. отгоре им идват всички екстри плюс прослуженото време. Те ще получават по 35% отгоре, а техните зам.-ове ще се радват на 25% скок.


 


Има, разбира се, и начисляване по 1% върху основната заплата за всяка една прослужена година, както и от 10% до 15% горница за научни степени (често със съмнителен произход и качество). Ако например депутат се води доктор на науките, то може да разчита на над 8400 лв.


 


Трябва да се знае, че за депутатите вътрешният транспорт, дори със самолет, и още куп неща са безплатни, а шефовете на пг комисии имат дори персонални автомобили за наша сметка с шофьори, на които ние плащаме заплатите. В някои случаи всичко заедно ще надминава 20 хил. лв. на калпак за шефовете на ПГ като Костадин Костадинов. Само за 2020 г. по данни на Института за развитие на публичната среда, изплатените заплати на депутати са общо 23 млн. 471 хиляди лева, а в категорията Разходи за издръжка - въпросните 2/3 върху заплатите са заделени малко над 11 млн. лева.


 


Припомняме, че през краткия живот на 46-о НС депутатът от Изправи се! Мутри вън! (ИМВ) Мария Капон внесе законопроект за данъчно облагане, прозрачност и контрол над т. нар.  2/3 безотчетни възнаграждения на депутатите, но без успех.


 


Шефът на НС и премиерът ще получават над 8704 лв., без клас за прослужено време.  Ако през септември президентът е вземал 9876 лв., то сега той ще получава над 11 200 лв., като тук отново не се смятат добавките за стаж и научна степен. Министрите пък вече ще се радват на 7300 лв. основно възнаграждение.


 


В страната съществуват редица държавни комисии, регулаторни и други органи и съдилища, в които заплатите са обвързани с тези на депутатите. Например шефът на Конституционния съд вече ще получава около 10 000 лв., а  шефът ма КЗК - 7833 лв. По закон заплатите на БНБ пък се определят в зависимост от средните заплати на ръководителите на търговските банки в страната. През 2022 г. заплатата на управителя на банката ще е над 20 хил. лв., а на подуправителите - по над 17 хил. лв..


 


Всичко това на фона на ръста на инфлацията, която през януари т.г. на годишна база у нас се ускори до 9,1% от 7,8% през декември м.г., сочат данни н НСИ. Това е най-високата инфлация на годишна база от ноември 2008 г.




Егор Глазунов


Снимка: БГНЕС


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 005 Anonim????en 17.02.2022 09:00

    РАЗБРАХТЕ ли сега ,защо депутатите не стачкуват за ПОВИШЕНИЕ на ЗАПЛАТИ?!?!?! ТЕ "депутатите" НЕ са ли ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ,защо за тях ТАКА ,а за останалите държавни служители и останалите РАБОТНИЦИ ,ИНАчЕ,примерно?!?!?! ЗАЩО определянето на ЗАПЛАТАТА им ,е ВЪРЗАНО към СРЕДНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА,а НЕ към МИНИМАЛНАТА?!?!?! Е,СИТИЯТ вярва ли на ГЛАДНИЯ,БЕДНИЯ?????????????? НАРОДЕ???? НАРОДЕ???? НАРОДЕ????

  • 004 Anonimen 16.02.2022 20:49

    В някои случаи всичко заедно ще надминава 20 хил. лв. на калпак за шефовете на ПГ като Костадин Костадинов. А останалите шефове на ПГ, няма ли и те с толкова да си НАПЪЛНЯТ ГУШИТЕ?

  • 003 Anonimen 16.02.2022 17:10

    наистина са циници,подиграват се с ниските пенсии на хората,а те си вдигат заплатите с 2 пенсии на всеки 3 месеца за лентяйството и грабене отвсякъде и само ни залъгват с големи обещания и лъжи-и новите като старите......разкапахте всичко

  • 002 Anonimen 16.02.2022 10:09

    Отвратителни циници ! Ако заплатата трябва да изразява количеството и качеството на положеният труд, то тази на "народните" хрантутници следва да бъде минималната за страната ! А за президента,забележете персона с представителни функций - най представителното възнаграждение ! МРАЗЯ ви !

  • 001 НПО пенсионери с минимални пенсии 16.02.2022 09:54

    Каква скромност, каква невиждана безсребърност и благородство! Сигурни сме, че за Майка България сте готови да се жертвате и да взимате дори и по 50,000 лева и то на седмица, а не на месец ! Никой не може да ни забрани да ви обичаме до полуда! Да сте ни живи и здрави още поне 100-200 години, за да се наситите на напълно заслужените си заплати! И няма да се притеснявате за нас, пенсионерите с минималките! Ние сме си ЕКСТРА!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

лъв