Депутати от БСП и ГЕРБ също предлагат да отпаднат предвидените в проекта критерии за преназначаване на спецсъдиите и спецпрокурорите

Свързани новини

05.04.2022 17:45

Депутати от ПП предлагат спецмагистратите да се преназначат на пропорционален принцип

Видян 1710 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Да отпаднат критериите за преназначаване на спецмагистратите след закриването на специализираните съдилища и прокуратури, като вместо това се въведе принцип на пропорционалност.


 


Такова предложение за промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ) са внесли трима депутати от Продължаваме промяната – Мирослав Иванов, Димитър Гочев и Стою Стоев, между първото и второто четене на законопроекта, с който се предвижда закриването на спецправосъдието и отпадането на кариерните и финансовите бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) и инспекторите в ИВСС, съобщава Лекс.



Депутати от БСП и ГЕРБ също предлагат да отпаднат предвидените в проекта критерии за преназначаване на спецсъдиите и спецпрокурорите.

Идеята на тримата народни представители от ПП е до една четвърт от съдиите в Специализирания наказателен съд (СНС) да се преназначават в един окръжен съд, а до една трета от магистратите от Апелативния специализиран наказателен съд – в един апелативен съд. В проекта се посочва, че това трябва да стане по правила, предварително приети от Висшия съдебен съвет (ВСС).



По отношение на спецпрокурорите и следователите, е предвидено до една трета от тях да отидат в един съдебен орган.



Народните представители предоставят следния избор на спецмагистратите – те да подадат заявление за преназначаване в друг окръжен съд или да бъдат възстановени на длъжността, която са заемали преди да отидат на работа в спецправосъдието.



„С цел да се преодолеят пречките, които биха възникнали при преназначаването на по-голям брой магистрати в един орган на съдебната власт в друг, се поставя допълнително изискване за пропорционалност. Чрез представеното предложение ще се избегнат всички административни, организационни и технически трудности, които биха забавили процеса по преназначаване и биха възпрепятствали възможно най-бързо влизане в длъжност на преназначените магистрати.


 


Не на последно място се предотвратява възможността закриваните органи на съдебната власт на практика да бъдат преместени в рамките на друг/други такива, което би обезмислило извършваната реформа“, посочват Иванов, Гочев и Стоев.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

дева

Новите запознанства ще са леко странни

Новите запознанства ще са леко странни. Ще започнат