Решението е на Върховния касационен съд, който видя съществени процесуални пропуски още в досъдебната фаза и предубеденост от страна на прокуратурата

Свързани новини

25.05.2022 17:05

Делото срещу Ахмед Муса се връща в начална фаза

Видян 4399 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След шест години съдебен процес, завършил с осъдителни присъди на първа и втора инстанция за насаждане на верска омраза и пропагандиране на идеите на "Ислямска държава“, делото срещу Ахмед Муса и 13-те му поддръжници се връща в начална фаза, предаде БНР.

 

Решението е на Върховния касационен съд, който видя съществени процесуални пропуски още в досъдебната фаза и предубеденост от страна на прокуратурата.

 

Преди ден Окръжният съд в Пазарджик върна делото на прокуратурата, която до месец ще трябва да прецени дали ще започне ново досъдебно разследване или случаят ще бъде прекратен. Обратът предизвика много коментари, включително и такива, че преди осем години делото е трябвало да обслужи политическата обстановка, тогава.


 


След две години досъдебно разследване, шест години съдебен процес, десетки експертизи, разпити на свидетели, явни и скрити, десетки томове събран материал, превод на чужда литература и стотици часове съдебни заседания се оказва, че процесът е бил кух откъм доказателства и липса на категоричност кога, къде и по какъв начин е извършено престъплението. Нещо повече, висшите съдии видяха предубеденост при изготвянето на обвинителния акт и лично отношение от страна на прокуратурата. 


 


Въпросното спорно дело е третото за Ахмед Муса. В момента той е в старозагорския затвор по така нареченото "Имамско дело“, отново за проповядване на верска и религиозна омраза. По последното дело Ахмед получи общо осем  и половина години затвор и глоба от 9 500 лева. Останалите получиха ефективни присъди между две и три години, които вече са отхвърлени.


 


Подсъдимите по делото са категорични, че процесът е преобърнал живота им. Заради обвинението, че помагат на ислямисти и призовават към война, те и семействата им са били поставени в ситуация на изолация и оцеляване.


 


До месец ще стане ясно как точно ще продължи сагата по така нареченото "мега дело“. До момента няма отговор на въпроса колко средства е изхарчила държавата за този пропукан процес.  




   Снимка: БГНЕС


 


 


 


 


 


 


 


 


 



Етикети
, , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

стрелец

Множество дребни неща, които трябва да се свършат

Множество дребни неща, които трябва да се свършат, ще