Свързани новини

10.12.2019 18:02

8 години и половина затвор за Ахмед Муса

Видян 1797 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Имамът от Пазарджик Ахмед Муса е осъден на 8 години и половина затвор за проповядване на религиозна омраза и верска нетърпимост, както и за пропагандиране и възхваляване на идеите на „Ислямска държава“. Това реши състав на Окръжния съд в Пазарджик с председател Кристина Пунтева по делото срещу Муса и още 13 имами. Той е осъден да заплати и 9500 лв. глоба.

Съдия Пантева определи на Муса наказание от 7 години и половина затвор, но го увеличи с една година заради високата му обществена опасност, предаде БНР.

Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана пред апелативния съд в Пловдив, а от наказанието на Муса трябва да бъдат приспаднати около 3 години, през които той беше в ареста.

Делото започна през 2014 г., когато прокуратурата разпространи в медиите снимки, на които се виждаха хора от ромската махала в Пазарджик с материали на „Ислямска държава“.

Ефективни присъди от 2 до 3 години и половина затвор получиха и останалите подсъдими имами – Ангел Симов, Стефан Александров, Светослав Манчев, Ерджан Смаил, Стефан Димитров, Йосиф Минчев, Александър Иванов, Орхан Бързак, Райко Кърталов, Ненко Щерев, Веселин Стефанов и Рангел Илиев.

Условна присъда от 2 години и половина затвор получи само единствената жена сред подсъдимите –  Александрина Иванова.

Делото на първа инстанция ще се запомни и с отвеждането на прокурор Недялка Попова заради нейно изказване от миналата година, в което тя коментира процеса и каза, че вижда заплаха за държавата.

„В момента по статистика мюсюлманите са 10 -12 % в България. И нямаме основание да мислим, че те ще станат по-малко. Точно обратното. И с пристигането в България на мюсюлмани от чужбина, и със завръщането на част от изселилите се в Турция, с поощряването на раждаемостта процентът ще се увеличава. Когато стане 30%, държавата ни вече е застрашена. Те са монолитна маса, лесно се манипулира и на избори. Те са почти като военизирана структура“, каза тогава Попова пред „Фокус“ и сайта „TrafficNews“.

Думите ѝ предизвикаха възмущение и главният прокурор Сотир Цацаров съобщи тогава, че Инспекторатът към ВКП ще извърши проверка, а от Висшия мюсюлмански съвет написаха декларация, в която заявиха, че думите на Попова съдържат „всички възможни престъпления по Наказателния кодекс и Закона за защита от дискриминация като проповядване и подбуда към омраза срещу мюсюлманите и турците, дискриминация на религиозна и етническа основа, ксенофобия, ислямофобия, реч на омразата и други“.

Попова отказа сама да се отведе от делото, като заяви, че не е предубедена, а цитираното интервю е предадено некоректно, но съдия Пунтева прецени, че изказването на Попова не е манипулирано и от него могат да се изведат данни за предубеденост, което е основание да бъде отведена. В последствие главният прокурор я награди за работата ѝ по случая.

Това е второ дело срещу Муса, който изтърпява вече наказание от 4 години затвор. През април Върховният касационен съд окончателно потвърди присъдата му от една година затвор за разпространение на радикален ислям, но той имаше и една условна присъда от 3 години затвор, която също трябва да изтърпи.


Снимка: БГНЕС


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

везни

Днешният ден ще ви напомни за значението на личното пространство

Днешният ден ще ви напомни за значението на личното