Според проф. д-р Николай Габровски "голяма част от твърденията, на които хората базират своите статуси във фейсбук не почиват на верни факти".

Свързани новини

26.01.2024 09:23

Действано е по съвест, въпреки че е допуснато административно нарушение: Зам.-директорът на Пирогов за случая Даная

Видян 1003 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ние много време запазихме мълчание и бяхме и критикувани за това. Първата и основна причина беше, че не бяха завършени проверките. Не е коректно от наша страна, все пак "Пирогов" е институция ние да излизаме с предварителни становища и да влизаме в ролята на някой, който се оправдава. Това заяви проф. Николай Габровски - зад.-директор на УМБАЛСМ "Пирогов" в "Денят започва".


Припомняме, че Изпълнителна агенция "Медицински надзор" констатира нарушения в две лечебни заведения по случая със смъртта на 15-годишната Даная. Не са спазени разписаните правила в Наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти.

    "Колегата специализант, когато е разбрал за състоянието на детето, е взел телефона и се е обадил на лекуващия хематолог на Даная. Той е казал, че трябва да се започне лечение с този медикамент, да дойде някой да го вземе", допълни проф. Габровски.

Проф.Габровски обясни, че медикаментът е доставен от друга болница - не защото в "Пирогов" нямат такова лекарство, а защото процедурата по отпускането е бавна. То струва хиляди левове и рядко се изписва. В случая е било необходимо да се реагира незабавно. По думите му колегата му е действал по съвест, въпреки че е допуснато административно нарушение.

Зам.директорът на "Пирогов" акцентира върху това, че "не трябва да говорим за специализантите като за втора ръка лекари".

    "Това, което се е случило, че два флакона от това лекарство е взето от ИСУЛ, транспортирано е от майката до "Пирогов , предадено е на лекарите и те са приложили медикамента. Принципно медикаменти отвън не трябва да се прилагат, но има извънредни ситуации", уточни Габровски.

    "Има правила за анализа на такива ситуации. То е разписано. Много е лесно сега тук. Ние знаем отговора на задачата. Специалисти, не специалисти и казват "тука е трябвало да се направи еди как си". Това сега е много лесно, но в ситуацията, в която е човекът на място, тогава нещата изглеждат различно", заяви зам.директорът на "Пирогов".

Според проф. д-р Николай Габровски "голяма част от твърденията, на които хората базират своите статуси във фейсбук не почиват на верни факти".

    "Аз няма как да споря с майката на Даная, но много искам да споря с колегите, които се опитват да нагнетяват напрежение, както и с колегите, които дават становища във фейсбук", допълва той.

На въпроса дали се оказва политически натиск върху "Пирогов" , проф. Николай Габровски отговори, че не допуска, че е възможно политическите партии да използват случай като "Даная", за да "си разчистват сметките".

    "Не допускам в главата ми не да се появи, да се появи сянка от мисъл, че е възможно политическите да си разчистват сметките, използвайки случаи, свързани със смъртта на дете. Това не мога да си го представя, защото колкото и да са разделени партиите трябва да има теми, по които ги обединяват и смъртта на едно дете е такава тема. Тема, която обединява, а не разединява", допълни зам.директорът на болницата.

    "Извън това може да има някакви лични според мен, чисто професионални от медицинските среди, които да наливат масло в огъня", заяви Габровски.

    "Не изключвам искането за оставка да е заради колеги".

Според зам.директорът на "Пирогов" разрешаване на този конкретен случай ще мине през диалог, той няма да мине през конфронтация.

    "Ако изходът е добър, ако ние сме положили много усилия детето се спасява, ние сме "ангели в бели престилки", ако изходът, обаче е неприятен, ние сме демони. Истината е, че ние сме хора", заяви доц. Богдан Младенов - началник клиника по детска анестезиология и интензивно лечение, УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов".

    "Лекуващият лекар е готов да не спи, да не яде, за да не допусне пациентът да загине", обобщи Богдан Младенов - началник клиника по детска анестезиология и интензивно лечение, УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов.


 Снимка: БНТ



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 28.01.2024 23:32

    ако имаше модерна детска болница, за каквато само д-р Меджедиев се опита да положи усилия, нямаше да има такива проблеми не само с това дете, но и с много други, но уви, една част от мед. гилдия не иска такава болница, за да върти част пром, а една банда проектанти смуче пари от бюджета с години и нищо не прави, това е много отвратително и само събирачите на капачки са загрижени за българските деца

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

скорпион

През този ден фокусът ви може да се измести към общуването

През този ден фокусът ви може да се измести към