"Да, министърът се съгласи. Единственото което му е искането, ще направи среща с ресторантьорите за изсветляване на бизнеса. Иска предложения от тях, но ние бяхме ясни – няма да се случи 20% за ресторантьорите", каза депутатът пред журналисти.

Свързани новини

29.09.2023 13:58

ДДС-то за ресторантьорите остава 9%, бонус - донос отпада: Пеевски

Видян 1428 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Депутатът от ДПС Делян Пeевски обяви, че министърът на финансите Асен Василев се е съгласил ДДС-ставката за ресторантьорите да остане 9 процента и да отпадне предложението за бонус при подаване на сигнал за укрити данъци, предаде БНР.

"Да, министърът се съгласи. Единственото което му е искането, ще направи среща с ресторантьорите за изсветляване на бизнеса. Иска предложения от тях, но ние бяхме ясни – няма да се случи 20% за ресторантьорите", каза депутатът пред журналисти.

Пеевски потвърди за среща с министъра на финансите, с Бойко Борисов и с Делян Добрев, на която е договорено да се направи така, че нито един от работещите във въглищните централи да не остане без работа и да бъдат насочени към държавно предприятие.

"Уточнихме да има пълна заетост на хората, които се освободят в държавно предприятие. Да няма никой, който да остане без работа. Закриването да бъде 2038 година. И отделно ще им предложим - който не иска да отиде в това държавно предприятие, 36 заплати еднократно веднага ще се изплатят.


Имахме разговор с финансовия министър сериозен. Надявам се, сега ще уведоми той премиера, да седнат и да се разберат със синдикатите - не може да има тези протести и липса на диалог", заяви Пеевски.


След извънредното правителствено заседание по-късно обаче стана ясно, че Министерството на финансите остава на позицията, че ДДС в ресторантьорството трябва да се върне на 20-процентна ставка. Това обяви Асен Василев. Той обаче изрази готовност, ако браншът представи достатъчно мерки за изсветляването на сектора, ставката на косвения налог да остане 9 на сто.


Ето и част от обсъжданите мерки:


"Министерство на финансите, към момента, е публикувало данъчните закони с 20-процентна ставка. Данъчните закони няма да бъдат изтеглени. Ставката няма да бъде променена на 9%! Водим разговори с представители на бранша за изсветляване. Тези разговори са в няколко посоки. Те сложиха 7-8 предложения на масата. Чакаме ги писмено. Едно от тях е да се вдигнат минималните осигурителни прагове по професии в сектор "ресторантьорство и хотелиерство", като най-ниският е за 1000 лева, а не да се осигуряват на минимална работна заплата. Друго е всяко заведение да има пос терминал и да има глоба, ако нямат.


Трето предложение е да не се плаща сметката, ако не бъде издаден фискален бон. Четвърто предложение, което обсъждахме, е да не могат да се осигуряват служители на по-малък пълен работен ден, освен ако нямат втора работа или други доходи. Нека да видим как този пакет изглежда.


Ще го насмятаме, ще видим какви са приходите в бюджета от този пакет от изсветляващи мерки и ако те са по-големи от възстановяването на ставката, тогава можем да имаме разговор за това дали ставката да остане на 9% трайно. Към момента не сме получили такива предложения, така че мнението на Министерството на финансите е, че ставката, за момента поне, трябва да остане на 20%".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

дева

Днес фокусът ви ще се измести към любовта

Днес фокусът ви ще се измести към любовта, романтиката