Остра реакция дойде от БСП, които поискаха дебатът да се излъчва по Българската национална телевизия. „Кой иска да вкара България директно във война, и кой иска неутралитет”, попита народният представител Иван Иванов.

Свързани новини

03.11.2022 14:16

Даваме БГ оръжия на Украйна: НС

Видян 2408 пъти | Коментари 10
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България ще окаже военна помощ на Украйна, решиха депутатите окончателно след 4 часа дебати. НС даде 1 месец на кабинета да изпрати необходимото към бившата съветска република. Напомняме, че предложението е на ГЕРБ и Демократична България (ДБ).


От 225 гласували депутати, "за" бяха 175, "против" 49, а 1 се въздържа. Подкрепата дойде от ГЕРБ, Продължаваме промяната (ПП), ДБ и неочаквано от Български възход (БВ) на Стефан Янев. Против гласуваха народните представители от БСП, които след смешна акция с табелки МИР ги оставиха мърляво и разхвърляно на банките, вместо възпитано и хигиенично да си ги отнесат или да ги изхвърлят, и Възраждане. Единственият въздържал се е от групата на Промяната. Ден по-рано Комисията по външна политика и Комисията по отбрана в НС също приеха съответните два проекта.


Припомняме, че подобен опит бе направен и в миналия парламент, но се провали заради съпротивата на БСП в рамките на управляващата тогава четворна коалиция.


Сега МС трябва да подготви конкретен пакет от военна помощ, ако намери наличности, които можем да дарим, и да организира подписването на споразумение за предоставяне на необходимото военно оборудване (въоръжение, боеприпаси, техника) в съответствие с исканията на украинската страна и нашите възможности, като го изпрати за ратификация от НС веднага след подписването му.


„Това е един прибързан, неподготвен и чисто политически мотивиран акт, без информация и анализ за рисковете. При обсъждането на такъв ключов въпрос не участваха службите за сигурност. Решението се взема от НС, което, както се очертава, ще си отиде по Коледа“, заяви зам.-шефът на парламента Кристиан Вигенин от БСП.


От Възраждане, които организираха малоброен протест срещу гласуването, заявиха, че “чрез военната помощ България се въвлича във войната”.


„Бъдете спокойни, не участваме в конфликта. Така, както не участват и 50-те други държави, вече предоставили помощ. Ние заявяваме ясно, че България е достоен съюзник, на който може да се разчита“, каза Даниел Лорер от ПП.


"Сега имаме шанс да се наредим до нашите съюзници от ЕС и НАТО. Изпълняваме наш международен дълг", добави Атанас Славов от ДБ.


По време на дебатите БВ рязко смени позицията си по темата. Янев обяви, че “така ще покажем солидарност с Украйна срещу страната-агресор и ще получим възможност да модернизираме армията си, което е от национален интерес”. Само ден по-рано от формацията на бившия служебен премиер бяха против подпомагането на Киев.


Сега БВ поискаха редакционна поправка в проекта на решение. Янев предложи поправка на текста, според която България "да предостави въоръжение съобразно българските възможности и сроковете и възможностите на съюзниците от НАТО и ЕС", т.е. да изпратим оръжие, само ако преди това получим заместващо натовско.


Депутатът и бивш външен министър Екатерина Захариева от ГЕРБ предложи компромисен текст - срокът за преговори с НАТО за получаване на заместващ капацитет да бъде 30 дни, какъвто е и срокът за внасяне на решението от кабинета. Янев прие предложението ѝ и оттегли своето. Депутатите приеха именно тази редакционна промяна, след която се стигна и до окончателното решение.


Пламен Валентинов





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 010 НС е ОПГ 04.11.2022 12:28

    Българските народни представители са толкова нагли и цинични, че даже не се крият, че работят за чужди интереси и против собствения си народ и държава!Тези безродници и родоотстъпници скъпоплатени от всички българи, които са на ръба на мизерията и оцеляването благодарение на тяхната алчност и продажност нямат място в българското НС и трябва да се изметат. Колкото по-бързо, толкова по-добре за суверена

  • 009 Anonimen 04.11.2022 08:27

    Защо 30 процента от населението ще определя какво да правим. Трябва референдум а не решение на Народно събрание което е пълно с платени чужди агенти...

  • 008 Anonimen 03.11.2022 23:41

    Гугъл кром, голд и платинум, наврете си рекламите в гъзО.

  • 007 НЕ! 03.11.2022 23:39

    Този полуграмотен и напълно малоумен цигански добитък, набутан в обора Парламент не може да определя политиката на държавата ми.Да ходят в държавата на чандала и да си изнасят каквото и на когото искат!

  • 006 Доктор 03.11.2022 19:37

    Мекерета

RSS

Най-нови

 Алиса в страната на чудесата

Алиса в страната на чудесата се завръща

Колибри предлага на читателите ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

риби