Свързани новини

26.01.2012 17:48

Данък “печка и пералня” позлати продавачите

Видян 3382 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Купуването на готварска печка се е превърнало в истинско приключение напоследък, алармират читатели. Оказва се, че в магазина фурните, с изключение на микровълновите, вече се продават без кабел. “чудо голямо”, ще кажете вие. И ще си купите кабел (трябва да бъде поне метър и половина – два ) и щепсел в най-близкия магазин за ширпотреба. После ще плюнчите пръсти и ще ги прикрепите един към друг и към печката.
Оказва се обаче, че дори да успеете да се направите на електротехник, това не се смята за включване. Ако не се свържете с оторизиран сервиз и не заплатите 35 лева, печката е извън закона. Няма да се признае и вашата гаранция.
Налага се да изпратите по мейл или факс на сервиза гаранционната карта. После да звъннете на техник, който да мине да ви прибере парите, дори сами да сте успели да се включите. Защото без неговия подпис и печат сте с вързани ръце. Разбира се, по-добре е да оставите на него операцията по свързването на уреда с тока. Още повече, техниците предлагат и кабели като бонус за удоволствието да доплащате за използването на вече купения уред.
Понякога се получава много интересно, защото може да намерите печка тип Раховец за сто лева. Цялата й евтиния няма да има никакво значение, когато върху нейната стойност трябва да сложите още 35 лева. По-малко прецакани по тази причина се чувстват платилите по 200 и повече лева, защото процентното съотношение на “данък печка”. Същата работа важи и за пералните, които са и по-скъпи, изясняват работници в магазините за кабели и щепсели.
Причината за въвеждането на поредния безумен налог се оказва някаква митична евродиректива, която на всичкото отгоре уж била в полза на потребителите, колкото и налудничаво да звучи това на първо слушане. Точният номер на въпросния документ обаче е непознат за търговците при отправяне на конкретен въпрос, така че вероятно някой просто си е уредил държавата да му компенсира спадналия оборот чрез въвеждане на сервизни такси, които да му пълнят гушката.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

рак

Ден да общувате открито с партньорите си

Ден да общувате открито с партньорите си, да