Страната неколкократно през последната година има проблем с разплащанията и получава отстъпки заради това

Свързани новини

24.08.2022 15:12

Да вземаме транзитен газ и да го продаваме на ЕС: Украински депутат

Видян 4882 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 1.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Украинският депутат Дмитро Разумков, който има добър собствен рейтинг и е евентуален конкурент на Зеленский на следващи избори, независимо, че влезе в политиката от партията на президента, направи екстравагантно предложение в местна медия по време на свое интервю.


Тъй като бюджетът на страната е на невероятен дефицит - според някои източници около 50 млрд.долара, а предстои отоплителният сезон, като не е ясно дали фалирата държавна компания Нафтогаз ще бъде способна да плаща на Газпром, той е измислил интересна схема, през която Киев да се възползва от ролята си на транзитьор. Да се взема по трасето газът, който е предназначен за Европа, която ако желае да го освободи, да си плаща, за да го получава и на Украйна, освен на Русия. Така да се финансира синьото гориво, което да отоплява републиката, на чиято територия вече точно 6 месеца се води война. Нещо подобно се разигра през зимата на 2009 г.

На този фон Молдова беше подканена от Газпром да плати августовската си сметка за газ, за което е закъсняла повече от 3 седмици, за да не спре подаването за нея. Страната неколкократно през последната година има проблем с разплащанията и получава отстъпки заради това. След старта на войната обаче тя е по-уязвима от руската "газова дипломация" заради своята финансова криза. Напомняме, че като съсед на Украйна, тя пое най-голям брой бежанци. В страната съществува и руски анклав точно на границата с Украйна - т.нар. Приднестровие, което се самоназовава "република" много по-отдавна от самообявилите се ДНР и ЛНР в Донбас.

Според натовските разузнавания, след като вземе Николаев, към който вече се отправи и доближи, руската армия ще се опита да окупира Одеса и нейната област, където са съсредоточени най-много българи, и да свърже отцепената южна и източна Украйна с Приднестровието. След референдуми, каквито се подготвят по кримския сценарий за след броени дни във вече завладените области като Запорожка и Херсонска, Донецка и Луганска, всички тези земи с рускоезично население и останалите като Николаевска и Харковска, Москва планира да "възсъедини" с Руската федерация.

Такъв проект дори официално беше обявен още броени дни преди старта на войната от италианския зам.-министър на външните работи в най-авторитетното предаване на държавния канал РАИ 1: Порта - а - порта. Както 6 месеца по-късно се вижда, той вече е на път да се реализира.


 


Кирил Пламенов


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Денят ще предложи динамични социални контакти

Денят ще предложи динамични социални контакти. Бъдете