Количеството сън обаче може да е също толкова важно - поне що се отнася до ползите от физическите упражнения и функционирането на мозъка с напредването на възрастта.

Свързани новини

09.07.2023 09:04

Да спортуваш и да не спиш достатъчно е по-вредно, отколкото да не спиш и да мързелуваш: Проучване

Видян 10419 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Един от най-важните начини да поддържате тялото си здраво е да правите физически упражнения - доказано е, че те помагат за предотвратяване на хронични заболявания, удължаване на живота, предпазване от деменция, забавяне на когнитивния упадък и много други.


Количеството сън обаче може да е също толкова важно - поне що се отнася до ползите от физическите упражнения и функционирането на мозъка с напредването на възрастта.

В ново проучване изследователите откриват, че хората с по-честа и по-интензивна физическа активност, които спят средно по-малко от шест часа на нощ, имат по-бърз общ когнитивен упадък, отколкото хората с кратък сън, които спортуват рядко.

"Нашето проучване показва, че получаването на достатъчно сън може да е необходимо, за да получим пълните когнитивни ползи от физическата активност", казва водещият автор д-р Микаела Блумбърг, научен сътрудник в Института по епидемиология и здравеопазване към Университетския колеж в Лондон.

"Това показва колко е важно да се разглеждат сънят и физическата активност заедно, когато се мисли за когнитивното здраве", казва тя в изявление.


Десетилетно проучване

Изследователите проследяват в продължение на повече от 10 години близо 9000 възрастни, които са част от  English Longitudinal Study of Ageing - изследване на хора над 50-годишна възраст, финансирано от правителството на Обединеното кралство и Националния институт по стареене на САЩ. В допълнение към първоначалното изследване, участниците преминават през контролно интервю и когнитивни тестове на всеки две години.


Източник: CNN


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

лъв