Затова според Колесниченко правилното ежедневие, липсата на вредни навици и намаляването на стреса са ключови за предотвратяване на състоянието.

Свързани новини

19.11.2022 08:32

Как да се преборим със синдрома на старата жена или сънната парализа?

Видян 8670 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Стресът и депресията могат да предизвикат състояние, известно като синдром на "старата жена" или сънна парализа, предупреждава руският психотерапевт и сомнолог Елена Колесниченко.

Колесниченко обяснява, че понякога човек се събужда, без да може да се движи или да говори. Това гранично състояние често провокира чувство на ужас и безнадеждност, усещане за физически натиск или присъствие на непознат в стаята.

"Образите от сънищата се вплитат в реалността. В повечето случаи те са плашещи: митични същества, чудовища. Заради този мистичен ефект сънната парализа се нарича още синдром на "старата вещица" - казва сомнологът.


Затова според Колесниченко правилното ежедневие, липсата на вредни навици и намаляването на стреса са ключови за предотвратяване на състоянието.

"Ако ви се е случило нещо страшно, не забравяйте, че то скоро ще приключи. Опитайте се също да "включите" мускулите: завъртете очите си, движете езика, пръстите на краката и ръцете си", съветва сомнологът.

Според уебсайта на Националната здравна служба на Обединеното кралство (NHS) сънната парализа може да настъпи и когато човек заспива. Повечето хора се разболяват от него "веднъж или два пъти в живота си", твърди NHS.

Междувременно необичайният прякор на състоянието идва не само от кошмарните видения, които хората получават. Според сведенията изразът "старата вещица" произхожда от Нюфаундленд, Канада, където хората свързвали усещането за натиск, характерно за сънната парализа, с подобно на вещица същество, което се намира на гърдите. Описанията на страшното преживяване се срещат във фолклорните традиции по целия свят.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

рак