Настояваме за отмяна на всякакви дискриминационни ограничения, които разделят обществото на ваксинирани и неваксинирани, лишавайки последните от основни техни права. Това заяви в декларация от името на парламентарната група на „Има такъв народ“ депутатът Андрей Чорбанов. 


Заради скока на новозаразените с COVID-19 oт днес обекти, като заведения и фитнеси, например, могат да работят само ако 100% от персоналът е ваксиниран, преболедувал или пък има отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди влизане в обекта. Има и второ условие – посетителите също да са ваксинирани, преболедували или с отрицателен тест.


Пак от днес всички администрации трябва да въведат променливи граници за началото на работния ден на служителите - между 7:30 и 10 ч. Изискване към тях е и да разпоредят работа от разстояние на най-малко 50% от персонала. За работодателите в частния сектор нищо не се променя.


От партията на Слави Трифонов уточняват, че с голямо внимание следят развитието на епидемиологичната ситуация както в страната, така и по света.  


„Да, обезпокоени сме, че вече година и 8 месеца няма трайно и ефективно решение на кризата с COVID-19. Важно е обаче да имаме предвид, че наред със здравния проблем, не бива да неглижираме и социалния и икономически ефект, който се стоварва с особена тежест върху няколко конкретни сектора като хотелиерство, ресторантьорство, транспорт и редица други, свързани с тях”, казват още от партията. 


ИТН критикуват заявката за политики относно бъдещи действия на здравните власти, които са