Свързани новини

23.03.2009 15:24

ЧЕЗ пак се подиграва със софиянци

Видян 1861 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Електроразпределителното дружество ЧЕЗ пак се подигра със софиянци и над 2 млн. свои абонати в Западна България след като отново няма да върне едномесечното отчитане на тока, научи 19`. Въпреки че вече на два пъти има решение за това от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Така софиянци ще продължат да плащат твърде неясните сметки за ток формирани на база от дружеството. Зачестяват случаите на надписани фактури, където сумите са в пъти завишени от предишните месечни начисления за консумираната ел. енергия, коментираха експерти. През септември миналата година ДКЕВР отмени тримесечното отчитане поради многобройни сигнали и жалби на граждани за надписани сметки и незаконно изключване на електрозахранване на жилищата. Регулаторът тогава постави срок до края на януари 2009 г. да бъде върната предишната форма на засичане на електромерите, но ЧЕЗ не се съобразиха с това. Държавният регулатор постави нов срок до края на март, но и той не бе спазен от електроразпределителното дружество. Това накара ДКЕВР миналата седмица да обяви официално, че ЧЕЗ ще получи нов срок от три месеца – до 31 юни, за да премине към едномесечно отчитане на тока. Дружеството обаче няма да го спази, защото до момента няма направена организация за връщането на старите методи на отчитане. Говорителят на ЧЕЗ Ясен Гуев каза пред 19`, че не е запознат с новото изискване на енергийния регулатор и затова не можел да коментира този въпрос.


От дружеството бяха изчислили, че еднократно ще им трябват около 3,7 млн. лева за 400 инкасатори, които да отчитат електромерите, за смяна на софтуера при връщането на месечното засичане на консумирания ток. Допълнително ще трябва да похарчат още 10,8 млн. лева годишно, което - според изчисленията им, прави около 300 000 нови електромера или 3 нови подстанции. Така излиза, че за ЧЕЗ е по-изгодно да си плати максималната глоба за нарушаване на решение на ДКЕВР от 1 млн. лв. вместо да се съобразява с интересите на потребителите си.


През декември миналата година еврокомисарят за защита на потребителите Меглена Кунева коментира, че такова несъобразяване с решение на държавен регулатор е недопустимо и тя не знае за друг такъв случай в рамките на ЕС.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци