Австралийският министър-председател Антъни Албанес, президентът на САЩ Джо Байдън, японският министър-председател Фумио Кишида и индийският министър-председател Нарендра Моди позират преди срещата на четворката на 24 май миналата година в Токио, Япония.

Свързани новини

17.05.2023 15:03

Четиристранна среща на върха в Австралия е отменена, след като Джо Байдън съкрати пътуването си до Азия

Видян 982 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Планираната среща на върха на лидерите на САЩ, Индия, Австралия и Япония в Сидни през следващата седмица беше отменена, след като президентът на САЩ Джо Байдън се отказа от посещението си, заяви в сряда министър-председателят на Австралия Антъни Албанес, като добави, че разговорите все пак могат да продължат, докато лидерите посещават Япония, предаде CNN.

Предвиждаше се Байдън да се събере с Албанезе, индийския министър-председател Нарендра Моди и японския министър-председател Кишида Фумио на 24 май за среща в рамките на неформалния диалог за сигурност, който широко се разглежда като противодействие на агресивната позиция на Китай в региона.

Отмяната на срещата в късния час - заради която Байдън се отказа и от посещение в Папуа Нова Гвинея - идва в момент, когато САЩ се стремят да активизират връзките си в областта на сигурността в Тихия океан на фона на нарастващата конкуренция с Пекин.

Но размирната вътрешна политика на Вашингтон ограничи това, което щеше да бъде значимо посещение на американския президент в Азия.

Байдън планираше да пътува до Сидни за срещата на върха като част от едноседмична обиколка в Азия, която трябваше да започне в Хирошима, Япония, за срещата на върха на лидерите на Групата на седемте (Г7) и да включва спирка в Папуа Нова Гвинея за среща с лидерите на тихоокеанските острови.

Байдън все пак ще пътува до Япония от сряда, но е отменил допълнителните етапи от пътуването, поради продължаващите преговори за тавана на дълга във Вашингтон, потвърдиха от Белия дом във вторник.



Вместо това лидерите на Четиристранката ще проведат дискусии в Япония, където и четиримата лидери ще бъдат през уикенда, заяви Албанезе в сряда, като добави, че не е потвърден часът на провеждане на дискусията.

"Четиристранката е важен орган и ние искаме да сме сигурни, че това се случва на лидерско ниво и ще проведем това обсъждане през уикенда", каза австралийският лидер.

Срещата ще бъде третата лична среща на лидерите на Четиристранката, известна официално като Четиристранен диалог за сигурност, която е създадена преди повече от 15 години, но през последните години се радва на по-голяма популярност.

Очакваше се лидерите да обсъдят задълбочаването на сътрудничеството си по редица въпроси - от критични и нововъзникващи технологии до изменението на климата и осведомеността за морските пространства, според изявление, публикувано от Белия дом миналия месец.

Албанезе заяви, че другите лидери от Четворката все още могат да посетят Сидни следващата седмица и че обсъжданията са в ход.

Австралийският лидер също така намекна за разочарованието на Байдън, че събитията на Капитолийския хълм са го принудили да действа.

Байдън и Албанезе разговаряха по телефона в началото на сряда, когато Байдън изрази разочарованието си "от някои действия на някои членове на Конгреса и Сената на САЩ", каза Албанезе.

"Това е поведение, което очевидно не е в интерес на народа на Съединените щати, но и защото САЩ имат решаваща роля като най-голямата икономика в света. Това задържане на тавана на дълга, с което те са ангажирани, има последици и за световната икономика", каза Албанезе.

Байдън се срещна с депутати във Вашингтон, докато Белият дом се бори да предотврати потенциален фалит на правителството. Конгресът не успя да постигне споразумение за повишаване на тавана на дълга на страната, въпреки че преговорите продължават.

В четвъртък министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви, че фалитът може да предизвика глобален икономически спад, "да подкопае глобалното икономическо лидерство на САЩ" и да повдигне въпроси относно способността на Америка да защитава интересите си в областта на националната сигурност.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей