Свързани новини

04.10.2012 12:48

Червенкондев: НЕК е пред фалит

Видян 1024 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Анкетната комисия за проверка на АЕЦ „Белене“ ще има няколко задачи. Сред тях са  информиране на българите „как порочно е започнат този проект“, как е нямало пари за неговото завършване, нямало е финансиране и ще се види, че е имало много нарушения. Това заяви тази сутрин в ефира на bTV председателят на комисията Диан Червенкондев от ГЕРБ.


Националната електрическа компания (НЕК) е пред фалит. Според депутата от управляващата партия това е така, тъй като са подписвани различни споразумения. От своя страна Петър Димитров от БСП обясни, че през 2006 и 2008 г. са били подписани две споразумения между НЕК и руската държавна компания „Атомстройекспорт“. Той допълни: „"И ако тези споразумения не бяха договори, сега нямаше да има арбитраж в Париж. Това са си договори, в които бяха поставени някои отворени въпроси. Русия искаше да се изчислява инфлацията по руския индекс.


Това беше проблем, който трябваше да се реши. Ние казахме, че се съобразяваме с индекса в еврозоната, тъй като плащаме в евро. Русия казваше: "Aма реакторът при нас се произвеждаи ние плащаме в рубли. И ние трябваше да вземем руската инфлация".


Припомняме ви, че преди няколко дни министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев обясни, че оценката на активите на АЕЦ "Белене" трябвало да бъде направена през 2004 г. Това според него това не било направено нарочно, тъй като е трябвало Националната електрическа компания (НЕК) да бъде принудена да плаща за централата, докато бъде "поставена на колене". Това се е случило и държавното дружество е било принудено да взима големи кредити.


Немската компания RWE се оттегли от проекта АЕЦ "Белене", защото не бе намерено финансиране и не бе подписан договорът за проектиране, доставка и изграждане на централата, който трябваше да се подпише между българската и руската страни. Това заяви вчера на пресконференция в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг /БЕХ/ Михаил Андонов, информира БТА.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

риби