Свързани новини

24.01.2023 12:45

БСП върна третия мандат

Видян 1714 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

БСП върна неизпълнен третия мандат на президента Румен Радев днес, с което се слага край на опитите за сформиране на редовно правителство. Следва държавният глава да разпусне 48-ото Народно събрание и да насрочи поредни предсрочни избори за парламент.


"Направихме всичко необходимо, за да изпълним третия мандат. Изведохме 4 важни задачи за редовно правителство – приемане на България в Шенген, Плана за възстановяване, бюджет 2023 и съдебна реформа. Поканихме всички партии на разговор и стана ясно, че не се събра съгласие и мнозинство за излъчване на редовен кабинет. Поради тази причина връщам третия мандат", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред Радев.


"Искам да ви поздравя за усилията, които положихте в една трудна политическа обстановка. Но отиваме на поредните предсрочни парламентарни избори. Пожелавам ви успех на тях", отвърна държавният глава.


Днес от 14 ч. Радев е поканил ЦИК и на база на техните препоръки и данни ще вземе решение за разпускане на Народното събрание и за датата на предсрочните парламентарни избори.


На 20 януари лидерът на социалистите Корнелия Нинова съобщи, че БСП ще върне третия мандат, след като не успя да постигне разбирателство с останалите партии, явили се на разговори с тях. „Търсехме това, което да ни обедини, а не това, което да ни разделя. Някои от тях се отзоваха, други решиха да не участват. Това е техен избор, макар че поражда много въпроси“, каза Нинова, след като събра Бойко Борисов (ГЕРБ), Мустафа Карадайъ (ДПС) и Стефан Янев („Български възход“) на лидерска среща.


Преди това ГЕРБ не успяха да сформират редовен кабинет с първия мандат, предлагайки проектоправителство начело с проф. Николай Габровски. „Продължаваме промяната“ не предложиха състав на кабинет с втория мандат и го върнаха неизпълнен, след като само от „Демократична България“ подкрепиха декларацията им с приоритети.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

лъв