Свързани новини

24.01.2023 12:38

ЦИК: По-добре е да има избори на 2 април

Видян 1231 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Според нас и предвид становището на БНБ евентуална дата за произвеждане на избори 26 март, практически не би могло да се достави количеството хартия. През месец април - 2 април, ЦИК ще получи необходимите количества, за да обезпечи изборният процес, както е предвидено в Изборният кодекс и тази хартия ще отговаря на изискванията, заложени в закона", каза председателят на ЦИК Камелия Нейкова по време на изслушването си в Народното събрание за предстоящите предсрочни парламентарни избори.


Тя уточни, че законът определя печатницата на БНБ като доставчик на защитена хартия за гласуване, за отпечатване на бюлетини за машинно гласуване.


"Печатницата на БНБ предостави на ЦИК три варианта на защита за целите на експеримента, който проведохме във вчерашния ден и мисля, че вече има съобщение за резултатите от този експеримент. Бих казала, че експериментът беше проведен успешно. Експериментът беше проведен от членовете на ЦИК. Трите вида хартия с различна защита и визия на гърба, тъй като такава е необходимо да има, както е имало досега, бяха поставени на три различни машини за гласуване, като на машините за гласуване беше инсталирана демо версия за избори на народни представители. И трите машини работиха през целия ден, че да бъдем почти в реална среда с гласуване, като гласуването беше произвеждано в качеството на избиратели от членовете на ЦИК", каза още Нейкова.


По думите й не е имало никакви технологични проблеми, а хартията според нея е с доста добро качество, тъй като не е създала никакъв проблем при използването й.


Стана ясно, че печатницата на БНБ имат грижата да осигурят друг вид защита за хартията, която ще бъде използвана за хартията, която ще бъде използвана на избори.


Камелия Нейкова уточни, че ЦИК е в процес на подготовка за произвеждане на евентуални предсрочни парламентарни избори.


Тя уточни, че ЦИК има готовност с първите си решения, незабавно след указа на президента. "Имаме готовност с определянето на мандатите по изборни райони. Подготвили сме се с официално получена информация от НСИ след резултатите от последното преброяване. Предстои ни среща с останалите институции, голяма част от тях са насрочени до края на тази седмица", добави Нейкова.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

50 години Volkswagen Golf

50 години Volkswagen Golf

Германският автомобилостроител Volkswagen ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!